Važni koraci koje treba preduzeti prilikom kupovine stana

  • 0
nektetnine

Važni koraci koje treba preduzeti prilikom kupovine stana

Category : Blog

Potrebno je dosta stavki preći i dosta problema prevazići dok se ne dođe do vlasničkog lista. Papirologija sama oduzima dosta vremena ali je bitno biti pažljiv kako bi se sve dobro proverilo u procesu kupovine nekretnine. Svakako da je kupovina stana stresna i ozbiljna odluka, ali nakon kupovine, sređene dokumentacije i enterijera vaš novi život počinje.

Evo šta treba uzeti u obzir kada se kupuje tj. bira stan:

Platežna sposobnost kupca

Iako je za samu kupovinu stana potrebno izdvojiti pozamašnu sumu novca, vaša potrošnja tu ne staje. U zavisnosti da li ste se opredelili za novogradnju ili staru gradnju uvek imate dalje troškove. Za nov stan da kupite sve potrebne stvari kako bi opremili sve prostorije ili za staru gradnju gde je uglavnom potrebno da se krene od nule, praktično od strujnih instalacija. Računajte naravno i na krečenje, sređivanje kupatila, verovatno i zamenu stolarije. U zavisnosti od vašeg budžeta i želja, zavisiće i koliko ćete uložiti u ove radove, da li ćete birati najjeftinije ili kvalitetnije pločice, drvenu, ALU ili PVC stolariju… Ako je stari stan nije loše uraditi i dezinsekciju i deratizaciju.

Birokratske provere

Ovde želimo da vas uputimo da provere koje su jako bitne i to naravno pre nego što prebacite vaš novac prodavcu nekretnine. Budite pažljivi i sve detaljno proverite pre nego što papirološki sve pokrenete. Neposredno pre kupovine proverite nekretninu u Katastru nepokretnosti. Tu možete videti ko je vlasnik stana, da li je stan pod hipotekom ili da li je uknjižen. Obratite pažnju na takozvana „sitna slova“ u kupoprodajnom ugovoru. Ovde je najbolje da ne delate sami već se preporučuje da proveru poverite advokatu za nekretnine. On će vas uputiti i u sve potrebne korake nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora , ako što je plaćanje poreza na nekretninu najkasnije 10 dana od kupovine.

Proverite očuvanost stana

Ne dozvolite da vas izgled prevari. Svako će one sitne popravke učiniti da stan izgleda što očuvanije prilikom prodaje. Dodatno utiče i ukoliko je stan sveže okrečen i tako možete smetuti sa uma neke bitnije stvari da detaljno proverite kao što su instalacije, stanje kupatila, grejanje… Bitno je da stan što detaljnije proverite. Samo se setite da ste , ukoliko ste kupovali kola, ista „zagledali“ satima i u više dolazaka pa se opredelili za kupovinu, a ovde govorimo o vašem budućem mestu stanovanja. Detaljan pregled stana ne radite sami, bolje će još neko sa vama proveriti, možda ćete vi nešto nenamerno preskočiti  a osoba sa vama će se setiti.

Možda bi bilo najbolje da sa vama krene osoba koja se razume u razne popravke, tako ćete najbolje znati šta je koliko očuvano i da li je nešto precenjeno ili vredi vaših para.

Prva kupovina stana – oslobađanje od poreza

Odlična vest je da ukoliko kupujete svoj prvi stan, odnosno ovo je prva kupovina na vaše ime porez ne plaćate. Ovo se odnosi na stanove koji imaju površinu do 40 kvadrata. Ako je kvadratura veća, doplaćujete samo za razliku ( npr. ukoliko stan ima 70 kvadrata doplaćujete samo za 30 kvadrata) . Dodatno , ukoliko ćete živeti sa osobom koja nema na svoje ime nijednu nekretninu, dodatno ste oslobođeni poreza za još 15 kvadrata.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva