Kako odabrati odgovarajuću bateriju za kupatilo i kuhinju

  • 0
luxurious-tub-modern-bathroom-side-windows-view-bright-sunlight-sunny-day_44277-35

Kako odabrati odgovarajuću bateriju za kupatilo i kuhinju

Category : Blog

Baterije za tuš kabine treba da se razlikuju od onih koje će se naći u kuhinji. Nekada su se i slavine za sudoperu mogle postaviti na primer na lavabo. Danas to nije slučaj, pa umesto univerzalnih rešenja biraju se različite vrste slavina za različite namene.
Upravo zbog toga danas je potrebno biti upoznat sa karakteristikama različitih slavina. Kako odabrati odgovarajuće slavine za kupatilo i kuhinju? Uz naše savete – vrlo brzo i jednostavno.


Slavine za kuhinju

U kupatilu, kao i kuhinji, protok vode je neizostavan. Kupuju se slavine za lavabo, kadu i tuš kabinu. Svaka od njih ima odvojenu namenu, pa je potrebno da budu funkcionalne i prilagodljive prostoru. Slavine za lavabo se biraju u mlazu vode uz srednji pritisak – bez previše prskanja, ili oslabljenog protoka. Obično se radi o manjim dimenzijama, i slavine za lavabo se postavljaju učvršćivanjem za ovaj element. Ventil za vodu je jedan, odnosno jednoručna je slavina, pa se brzo može dobiti dotok tople vode iz bojlera. Dizajn koji dominira jeste visoko polirani metal ili inoks, uz jednostavno pokretanje vode, odnosno ručku koja se lako pokreće ka gore, dole, levo ili desno.
Pored ovih, kupuju se različite slavine za kadu ili tuš kabinu. Uglavnom se radi o modernim rešenjima koja pored baterije imaju i crevo sa tušem. Ovde je važno odabrati slavine za tuš kabinu koje imaju jak mlaz vode, odnosno veliki pritisak, pa je bitno redovno kontrolisati bojlere i stvaranje kamenca. I ovde se postavljaju slavine manjih dimenzija, kako bi se što više iskoristio prostor u kadi, ili tuš kabini. Poželjno je da tuš ima što duže, fleksibilno crevo, uz veći prostor za izvor vode. U pogledu dizajna najtraženije su inoks varijante, ali se javlja i granit u kupatilu. Slavine za tuš kabinu, kadu ili lavabo „Grohe“ vrlo su popularne i daju fenomenalna dizajnerska rešenja, uz odličnu funkcionalnost.

Slavine za kuhinju

Slavine za sudoperu imaju svojstva nešto drugačija u odnosu na one koje se stavljaju u kupatilo. Napredak tehnologije razvio je mnogo različitih kuhinjskih rešenja, pa su danas prisutni fenomenalni dizajnovi. Naime, u kuhinje se danas stavljaju obično slavine za sudoperu koje imaju znatnu visinu, polaze iz ugla ili sredine podloge. Imaju četvrtast, klasičan ili polukružan oblik. Obično se biraju što više, kako bi se mogli stavljati i veći sudovi, bez udara u slavinu.
Ono što je danas vrlo popularno kada je uređenje kupatila u pitanju jesu granitne slavine za sudoperu, kao i same one napravljene od ovog materijala. Mogu biti bele, bež, sive ili crne boje. Inoks slavine takođe su i dalje dosta popularne, a često i jeftinije. „Grohe“ slavine za sudoperu su vrlo moderne, imaju različite oblike i mogućnosti podešavanja vode. Sve češće, imaju i posebno dugme kojim se jednostavno pokreće voda, a ručkama samo kontroliše jačina mlaza i pritisak. Birajte slavine za sudoperu koje imaju jak mlaz i dotok vode, imaju visinu što veću, a ručku jednu, jer će brže se omogućiti promena temperature vode. Često se dodaje i crevo sa tušem, poput onog u kupatilu, pa je još jednostavnije manipulisanje vodom i preciznije pranje sudova.

Slavine za kupatilo i kuhinjuimaju različite karakteristike. Poželjno je da odgovaraju stilu prostorija, ali i da budu funkcionalne. Koliko god se razlikovale, potrebno je da svaka od njih omogući nesmetan protok vode, promenu njene temperature i jednostavno održavanje.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva