Saveti prilikom renoviranja terase ili balkona

  • 0

Saveti prilikom renoviranja terase ili balkona

Category : Blog

 Ukoliko ste se oblučili za renoviranje vaše terase ili balkona i planirate napraviti pravu oazu kako biste se mogli opustiti na svežem vazduhu i pri lepom pogledu, imajte na umu da je bitan šareni dekor i kompaktnost nameštaja. 

Kako dizajnirati balkon ili terasu i na šta obratiti pažnju 

Prostor namenjen za ugodnost može se urediti i u funkcionalne svrhe. Prema vašim ličnim potrebama, balkon ili terasu možete zastakliti PVC stolarijom i na taj način napraviti dodatak enterijeru. Modernost u dizajnu vašem balkonu ili terasi neće samo dati ulogu opuštanja već i mogućnost da se u određenom prostoru bavite hobijem, na primer kutak namenjen telesnom vežbanju, mini biblioteka, mini radna soba i slično. Drveni, metalni, pleteni ili nameštaj prekriven platnom, zatim, cveće, lampe, jastuci, police i ostali detalji – zavisno od ličnog ukusa, savršeno će se uklopiti u male kutke terase ili balkona. Pogodno je koristiti sklopive stolove i stolice, kako biste ih mogli odložiti ukoliko vam u datom momentu nisu potrebni i samim tim uštedeti na prostoru. Za prijatniju atmosferu svog balkona ili terase možete koristiti biljke i napraviti vlastiti vrt. Biljke koje se penju uz zid ili merdevine osvežiće ovaj prostor. Rustikalna ili romantična atmosfera ne sme biti pokvarena raznim negativnim faktorima, poput curenja vode, ispucalih pločica, neprijatnih mirisa vlage unutar ostakljenih balkona ili terasa. Takvi nedostaci propadljivosti u prostoru moraju biti adekvatno sanirani. Renoviranje terase ponekad se ogleda u demontaži zastarelih pločica, saniranju buđi i vlage, ali i u hidroizolaciji koja nesumljivo štiti ovaj prostor od raznih izloženosti destruktivnim faktorima. Oštre zime i nagle promene u temperaturi mogu dovesti do pojave plesni, pukotina, vodenih zastoja, stvaranja leda i slično, stoga, jednom balkonu ili teresi potrebno je pristupiti sa velikom pažnjom. U suprotnom, podnožje terase uništiće čitav ambijent. 

Hidroizolacija je apsolutno neophodna

Hidroizolacija balkona ili terase sprečava propadljivost i omogućava zadržavanje estetike čak i pri najekstremnijim vremenskim uslovima. Prilikom renoviranja i demontaže ispucalih pločica, možete samostalno postaviti hidroizolaciju i time vašoj terasi ili balkonu pružiti značajnu zaštitu. Hidroizolacija se može vršiti na nekoliko načina, a pre svega upotrebom raznih premaza i farbanja pre nanošenja pločica. Vodootporni sloj najčešće je napravljen od mineralnih masa. U bilo kakvim radovima gde je prostor izložen velikoj količini vlage – hidroizolacija je apsolutno neophodna. Hidroizolativna svojstva podrazumevaju vodonepropusnost, dobro prijanjanje na podlogu, ispravljanje pukotina, otpornost na sulfate i hloride i samim tim, nakon sušenja hidroizolativne mase, dobija se površina koja će imati dug životni vek i neće svojom problematikom izazivati glavobolje. Kada je izvršena mera zaštite, ostaje vam samo da odaberete pločice i atraktivno dekorišete vaš prostor. 

Pločicama do elegancije 

Pri odabiru pločica važno je da se vodite dimenzijskim faktorima, ali i određenom šemom boja. Ukoliko je vaša terasa ili balkon malih dimenzija, nikako nemojte postavljati pločice koje su velike jer će vizuelno umanjiti površinu. Prilikom odabira boja birajte svetlije nijanse i teksture koje se lako čiste. Da li ćete postaviti pločice koje su klasične, dijagonalne, u vidu mozaika ili šahovske table, one porculanske ili keramičke – na vama je da odlučite. No, kako biste osavremenili vašu terasu ili balkon, možete koristiti elegantnije modele, poput onih koje imitiraju teksturu drveta. 

Korak ka udobnosti ne mora zahtevati puno novčanih ulaganja već maštu koja nadmašuje očekivanja svakog posetioca vašeg doma. 

 


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva