Najnoviji prozori sa visokom izolacijom su efikasni skoro kao i sam zid

  • 0

Najnoviji prozori sa visokom izolacijom su efikasni skoro kao i sam zid

Category : Blog

Visokoizolacioni prozori su efikasni, ali da li su vredni cene?

Tradicionalno, prozori su bili najslabija karika energetske efikasnosti u izolaciji zgrade, a stari prozori sa jednim staklom bili su najveći krivci. Jednoslojni prozori omogućavaju „najveći prenos energije (tj. gubitak toplote ili dobijanje toplote u zavisnosti od lokalnih klimatskih uslova) dok dozvoljavaju najveći prenos dnevne svetlosti“. Nije ni čudo što su takvi prozori praktično nestali u stambenoj arhitekturi.

Standard danas je dvostruko zastakljeni prozor sa termoprekidom, niskim emisijama E sa izolacijom između stakla. Ogromno poboljšanje u odnosu na jedno okno, izolovani prozori su bolji u sprečavanju gubitka toplote i dobijanja toplote, održavajući unutrašnju temperaturu kuće relativno stabilnom. Takav prozor — ako je ocenjen Energy Star — ima U-faktor (brzinu prenosa toplote i indikaciju koliko dobro prozor izoluje) od 0,30 do 0,60 i koeficijent odbijanja sunčeve toplote ( što pokazuje koliko dobro prozor blokira toplotu izazvanu sunčevom svetlošću) od 0,27 do 0,40. Ipak, najbolji prozor sa dvostrukim staklom je neadekvatan u poređenju sa spoljašnjim zidom.

Poslednjih godina, nova vrsta prozora – takozvani prozori ultra visoke efikasnosti – dobija na značaju i stvari su postale prilično zanimljive. Prozori su obično dvostruko efikasniji od jedinica sa dvostrukim staklom, a neki sužavaju jaz između otvora i zida na koji su ugrađeni.

Neki kritičari kažu da su R-5 prozori i dalje nedovoljno moderni, posebno zato što je tehnologija dostupna za proizvodnju prozora sa mnogo većom ocenom performansi. 

Prozori ne bi trebalo da budu niži od R-5, ali veruje se da bi R-7 trebao (i da će) biti standard. 

Uprkos oduševljenim recenzijama arhitekata i korisnika, prozori ultra visoke efikasnosti imaju neke nedostatke. Pošto mnogi proizvodi visoke efikasnosti koriste trostruku konstrukciju, proizvodi mogu biti deblji i teži od tradicionalnih jedinica, tako da ćete morati pažljivo da rešite detalje o prozorima. Ali cena može biti najveća prepreka: proizvodi su skuplji za proizvodnju i, kao rezultat, skuplji za kupovinu. 

Zato je najbolje koristiti aluminijumske ramove za prozore i vrata. Oni se prave se od posebne legure koja u svom sastavu sadrži magnezijum i silicijum u određenom procentu. Ovi elementi omogućavaju lako oblikovanje materijala, budući da je aluminijum sam po sebi krt pa se kao takav ne može korisiti u procesu proizvodnje. Sa druge strane, iako je aluminijum prirodno antikorozivan materijal, nakon presovanja potrebno ga je dodatno zaštiti od korozije i estetski obraditi. Aluminijumski ramovi su rešenje koje će Vam pružiti veoma robustna vrata i prozore, a uz to i povećanu bezbednost i dug vek trajanja. Narocito su pogodni za zatvaranje tearasa, zastakljivanja velikih površina, izloga isl. 

U slučaju velikih temperaturnih fluktuacija, ne dolazi do izvijanja, što je veoma značajno pogotovo u regijama sa puno sunčanih dana i visokih temperatura u toku leta. Zbog toga nudi veoma precizne dimenzije koje ostaju nepromenjene i nisu sklone ekspanziji i skupljanju. Dakle, postiže se maksimalna otpornost na vodu i vazduh  što dovodi do perfektnog zaptivanja rama i krila sto dodatno poboljsava efikasnost prozora.

Ipak, visokoefikasni prozori su skupi – koštaju od 70 dolara po kvadratnom metru i do 150 dolara po kvadratnom metru za neke brendove a i aluminijumski okviri su skuplji od PVC-a mada na duze staze manjom potrosnjom za grejanje i hladjenje svakako se isplate. 

Priredio:  Eko dizajn


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva