Majstori, oprez: Evo zašto obavezno treba da nosite radna odela!

  • 0

Majstori, oprez: Evo zašto obavezno treba da nosite radna odela!

Dobre majstore ne čine samo godine iskustva i broj uspešno završenih projekata, već i činjenica da će uprkos svemu tome oni i dalje voditi računa o svom zdravlju i bezbednosti na radu kao i prvog dana – što je za svaku pohvalu! Naš narod je sklon verovarnju da se neke stvari njima neće desiti, zato olako shvataju sve probleme koji se, da stvar bude gora, zaista mogu preduprediti – samo kada bi bili malo oprezniji.

Najbolji primer za to jesu sve one “glupe” povrede na radu kojih ne bi ni bilo da smo samo malo više poveli računa o pripremi za rad. Nije važno samo imati iskustvo i posvetiti punu pažnju onome što radimo – nesreće se dešavaju uprkos znanju i koncentraciji, a ako ih je moguće sprečiti nošenjem zaštitne opreme, što priznaćete nije uopšte zahtevno ili problematično, zašto to ne bismo uradili?

Radna odela kao spas od najmanje sitnice do ozbiljnog oštećenja

Uzmimo kao primer radna odela. U zavisnosti od toga kojim poslom u kojoj industriji se bavimo, radna odela su obavezna ne samo kao vid uniforme već i kao vid zaštite, bez obzira na to da li govorimo o prašini i prljavštini, toploti ili hladnoći, hemijskim isparenjima ili nekim krajnje fizičkim oštećenjima. Radna odela su najlakši, ali isto tako i najobavezniji korak u zaštiti na radu i zaista nije preporučljivo oglušiti se o ovaj savet – zar vam vaša bezbednost nije na prvom mestu?

U zavisnosti od posla kojim se bavite, radna odela mogu biti od različitog materijala i sa različitim funkcionalnostima, a ovde je jako važno da svoje radno odelo pre kupovine probate kako biste znali da li vam i koliko odgovara – u njemu treba da budete spretni i pokretni kao da nosite svakodnevnu, najudobniju odeću. Radna odela treba da vas zaštite, ali isto tako ne smeju da vas ograničavaju kako biste svoj posao uprkos zaštiti mogli nesmetano da obavljate.

Koja vam je još zaštitna oprema potrebna?

Radna odela nisu jedina zaštitna oprema koja vam je potrebna, a ostale elemente ćete odabrati u skladu sa onim što radite. Hajde da za primer uzmemo zavarivanje kao jedan od poslova koje većina nas obavlja, čak i ako nismo profesionalci. Uz radna odela koja treba da budu od čvrstih materijala, biće vam potrebna još i zaštitna maska, koja je obavezna zbog varnica koje lete na sve strane, ali i zaštitna kaciga. Obavezne su i kožne rukavice. Iako zavarivanje deluje kao jednostavan i lak proces, nije naivan i potrebno je zaštititi se na adekvatan način – bez ikakvih izgovora!

Važno je istaći da se sva zaštitna orpema međusobno treba slagati odnosno nošenje jednog ne treba da isključuje nošenje drugog. Tako, radna odela treba da budu kompatibilna sa radnom obućom, a po potrebi i zaštitnim rukavicama. Zaštitna maska treba da se nosi u kombinaciji sa zaštitnom kacigom što znači da jedna drugoj treba da odgovaraju i da se međusobno dopunjuju. 

Ponovićemo – pre kupovine obavezno je isprobati svu zaštitnu opremu kako biste bili sigurni da vas ona ne ograničava ni na koji način, a da vas pak štiti od potencijalnih povreda ili oštećenja na poslu, bez obzira na to koliko ste iskusni i samopouzdani. 

Ukoliko niste sigurni kako da odaberete odgovarajuću zaštitnu opremu i kako da je nakon korišćenja adekvatno odložite i čuvate, bolje se konsultujte sa stručnim licima.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva