Kako očistiti zaprljane abažure lampi?

  • 0

Kako očistiti zaprljane abažure lampi?

Category : Blog

Abažuri lampama daju suptilni šarm i prefinjenost, ublažavajući intenzivnu svetlost sijalice i pružajući ambijentalnu i prijatno prigušenu atmosferu. Međutim, između prljavih ruku, prašine koja neprestano pada i dlaka kućnih ljubimaca, abažuri veoma brzo postaju prljavi. Verovatno nećete ni primetiti da se to dešava, dok jednog dana ne shvatite da su posiveli i promenili boju, a njihovo čišćenje je jedan od onih zadataka koji vaš dom pretvaraju iz urednog u istinski čist.

Stvar je u tome da su lampe poput nakita za vašu sobu: ako su lepe, dodatno će naglasiti lepotu vašeg ambijenta, ali ako su u lošem stanju, učiniće da cela prostorija ima loš prizvuk. I, kao i nakit, one dobre lampe sa finim abažurima nisu jeftine.

Postavlja se pitanje kako očistiti zaprljane abažure, bez rizika da ih oštetite? Odgovor na ovo pitanje donosimo u redovima u nastavku, zato ostanite uz nas.

Kako očistiti abažure od različitih materijala?

Neki abažuri koštaju više od lampe na kojoj su postavljeni, zato je bitno da koristite ispravan metod za čišćenje abažura, u zavisnosti od vrste materijala od kojeg je napravljen. Isključite svetlo nekoliko minuta pre nego što planirate da očistite abažur, da biste mu dali vremena da se potpuno ohladi na sobnu temperaturu.

Kako se čiste abažuri od tkanine?

Mnogi zaziru od čišćenja abažura od tkanine, s razlogom – ako previše natopite tkaninu mogla bi se oštetiti ili dobiti fleke, navodi portal Kako-zašto. No, mi znamo ispravan način za čišćenje:

Ako je materijal čvrst, možete koristiti običan kućni usisivač i nastavak meke četke da uklonite prašinu sa abažura od tkanine. Ako je tkanina zalepljena za žičani ram, možete je oprati nakon brisanja prašine. Uradite to u kadi napunjenoj hladnom vodom sa kašičicom tečnog sapuna ili deterdženta za pranje veša. Uronite ceo abažur u vodu i zavrtite ga, da biste uklonili dodatnu prljavštinu. Radite brzo i ne dozvolite da se natopi vodom, jer možete oštetiti lepak koji drži tkaninu na mestu. Temeljno isperite, koristeći samo hladnu vodu, i osušite peškirom, blagim tapkanjem. Pustite da se potpuno osuši na vazduhu pre nego što ga ponovo instalirate.

Za abažure od delikatne tkanine, kao što je svila ili saten, koristite čist valjak sa lepljivom trakom i dugim, vertikalnim pokretima pometite prašinu od vrha do dna. Četkica za šminkanje vam može biti zgodan alat za ovaj posao, jer će posebno dobro očistiti nabore tkanine. Uklonite mrlje tako što ćete ih nežno obrisati magičnim sunđerom (dostupni su u većini prodavnica).

Kako se čiste abažuri od papira ili pergamenta?

Abažuri napravljeni od papira ili pergamenta se ne peru, jer bi ih dodir sa vodom trajno uništio, pa ih je potrebno dobro obrisati suvom krpom od mikrovlakana. Masne mrlje sa papirnih abažura možete ukloniti gumicom za brisanje ili sredinom hleba. Pritisnite hleb na uprljano mesto, a zatim nežno tapkajte dok mrlja ne nestane. Zvuči ludo, ali funkcioniše!

Kako se čiste abažuri od plastike ili fiberglasa?

Sa plastikom i fiberglasom nećete imati problema, jer su ovi materijali otporni na izlaganje vodi i lako sa njih možete odstraniti sve nečistoće. Uklonite abažur sa lampe, a zatim ga obrišite iznutra i spolja vlažnom krpom od mikrovlakana. Plastične abažure operite u sudoperi ili posudi sa toplom vodom sa malo tečnosti za pranje sudova. U vodu dodajte belo sirće ako je abažur mastan. Dobro isperite i osušite, a zatim vratite na mesto – toliko je jednostavno.

Kako se čiste stakleni abažuri?

Stakleni abažuri se mogu prati u mašini za pranje sudova na gornjoj polici, sve dok nisu ručno oslikani ili imaju pozlaćene ili zalepljene ukrase. Nema potrebe da ih čistite odvojeno od drugog posuđa, ali nemojte ih stavljati u mašinu koja je prenatrpana. 

Ako nemate mašinu za pranje sudova, operite stakleni abažur u sudoperi ili posudi napunjenoj toplom vodom i sapunicom. U vodu dodajte belo sirće ako je abažur mastan, pa isperite i odmah ručno osušite.

Kako održavati abažure čistim?

Jednom kada uklonite prašinu i fleke sa abažura vaše dragocene lampe, ona će izgledati kao nova – udahnućete joj nov život i produžiti njen životni vek. Ali kako održavati abažur čistim?

Redovno čistite površinu abažura. Isključite svetlo i pustite da se potpuno ohladi. Očistite abažure od tkanine pomoću nastavka usisivača za tapacirane materijale ili čistom četkom. Za pergamentne ili papirne abažure, povucite valjak za vlakna da biste uklonili prljavštinu. Obrišite plastične abažure i staklene kugle lagano navlaženom krpom. Bez obzira na vrstu abažura, trebalo bi da ih detaljno očistite bar jednom svake sezone.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva