Kako izabrati šarke za drvena vrata?

  • 0

Kako izabrati šarke za drvena vrata?

Category : Blog

Da bi drvena stolarija i nameštaj mogao da funkcioniše neophodni su okovi kao sastavni deo kojim se drvenim panelima daje svrha i namena korišćenja. Šarke su jedan od ključnih elemenata jer omogućavaju pravilnu upotrebu.

Izbor šarki na tržištu je ogroman. Najčešće se biraju prema mestu ugradnje, prema masi koju mogu da nose i estetskom aspektu.

Od vrste vrata zavisi i odabir šarki

Nije svejedno da li se biraju šarke za drvena vrata koja su ulazna, sobna ili vrata ormarića kao deo kućnog nameštaja.

Ulazna vrata su fizička barijera ulasku u lični ili poslovni prostor. Imaju veću masu pa šarke na njima moraju da budu:

  • Visokog kvaliteta
  • Velike nosivosti
  • Otporne na vremenske prilike
  • Otporne na pokušaje nasilnog ulaska

Nasuprot ulaznim vratima, sobna drvena vrata su lakša sa mnogo manje fizičkih izazova pa se i biraju drugačije šarke. Postoje razni dizajni, razne boje i dimenzije tako da se mogu lepo uklopiti sa ostalim delovima okova, pre svega sa bravom koja je najuočljivi deo.

I drveni nameštaj takođe mora da ima šarke koje su najpre funkcionalne pa tek onda uočljive i čine estetski dekor. Vrata kuhinjskih elemenata se možda i najviše otvaraju i zatvaraju i zato ove šarke za drvena vrata moraju izdržati višedecenijsku upotrebu bez ikakvih problema. Osim toga, treba da budu otporna na veliku količinu pare koja je sastavni deo svake kuhinje.

Izbor se dakle zasniva pre svega na tome na koja vrata se šarke postavljaju, a onda se u okviru svake vrste biraju varijeteti koji osiguravaju i dobar estetski izgled.

Šarke za drvena vrata – osnovne vrste

Šarke tzv.zvane „brodske“ se najčešće postavljaju na drvene ormariće tamo gde vrata nemaju veliku masu. Ipak, ima ih različitih varijanti pa ako vam se baš one dopadaju možete pronaći model koji se može montirati i na ulazna drvena vrata. Karakteristične su po tome što se zavrtnjima pričvršćuju za krilo i okvir vrata. Najčešće treba od 4 do 6  šrafova za potpunu stabilnost.

Kao jedna od modernijih verzija na tržištu su se pojavile skrivene šarke koje kad su vrata zatvorena uopšte nisu vidljve spolja jer se uvlače u vrata. Mogu da izdrže veliku težinu pa su dobre i za ulazne modele. Ipak, imaju veliku manu jer dozvoljavaju ugao otvaranja samo do 90 stepeni, pa ovo treba znati pre konačne kupovine.

Za ulazna vrata se najčešće kupuju uvrtne šarke. Dugački uvrtni delovi se ugrađuju i u ram vrata i u krilo obezbeđuju stabilnosti i visoku otpornost. Pošto ulazna vrata nisu iste mase i dimenzija, preporučuje se da se ugrade tri ili više parova čime se obezbeđuje najtrajniji rad i savršeno funkcionisanje.

Ovo je samo jedna opširna podela, a u okviru svake od njih šarke za drvena vrata se dele dalje po materijalu o kog su napravljenje (mesing, pocinkovano bele, žute, čelične, od kovanog gvožđa…), ali i načina postavljanja. Sami ili uz pomoć prodavaca odabraćete i dekorativne, ali i kvalitetne šarke za drvena vrata, baš poput profesionalca. Ugradnja je jednostavna i zahteva samo dobar alat, preciznost i pola sata vremena. Vama za rezultat ostaju drvena vrata koja će funkcionisati decenijama bez problema.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva