Kakav je uticaj tvrde vode na kućne aparate i kako se boriti sa kemencem

  • 0

Kakav je uticaj tvrde vode na kućne aparate i kako se boriti sa kemencem

Category : Blog

Kupovina kućnih aparata je značajna investicija, a želja svih korisnika je, logično, da njihovi aparati dobro i što duže služe svrsi. Nažalost, tvrda voda može prouzrokovati ozbiljnu štetu na nekim uređajima. Zato je od velike važnosti da pravilno održavamo svoje sudomašine, mašine za veš i sve druge aparate koji koriste vodu u svom radu. Svi kućni uređaji koji rade tako što koriste vodu podložni su problemima koje može izazvati tvrda voda. I ne samo električni uređaji, već i slavine, tuševi, baterije za kupatila i svi cevni vodovi mogu imati problema sa normalnim radom ukoliko se u njima nataloži kamenac. Evo šta možete učiniti kako biste zaštitili vaše uređaje i sprečili negativan uticaj tvrde vode na njih. 

Sudomašina: redovno koristite funkciju samočišćenja i kvalitetan deterdžent

Kada govorimo o tvrdoj vodi, pre svega mislimo na visok nivo kalcijuma i magnezijuma u njoj i na jedinjenja koja ovi minerali stvaraju. Često se prvi znaci da imate problema sa tvrdom vodom u mašini za pranje sudova javljaju upravo na posuđu. 

mašina-za-pranje-sudova

Nakon što mašina završi sa ciklusom pranja primetićete da vam posuđe koje ste upravo izvadili iz sudomašine ima beličaste mrlje i ne sija kao ranije. To je zato što tečni deterdžent ne peni dobro kada se pomeša sa tvrdom vodom i na tanjirima ostaje beličasti trag. Ovo je posebno vidljivo na staklenom posuđu.

Osim što tvrda voda može ostaviti bele fleke na sudovima, ona može oštetiti i samu sudomašinu. Zidovi mašine, filter, ali i grejač vode su mesta na kojima se nakuplja kamenac. Postoje deterdženti koji su napravljeni za borbu protiv kamenca, bar tako kažu u reklami, međutim prilično su skupi i pitanje je koliko su delotvorni. 

Zato je najbolje rešenje da pored kvalitetnog deterdženta koristite i kvalitetne uređaje. Tako na primer, Bosch ugradne sudomašine odnosno određeni modeli ovog brenda imaju program samočišćenja pod visokom temperaturom, koji može pomoći u uklanjanju tvrdokornog kamenca sa zidova mašine ili sa grejača. 

Mašina za pranje veša: čistite filter, bubanj, dozer za deterdžent i zaptivnu gumu

Kamenac iz nefiltrirane vode može začepiti mehaničke sisteme koji se nalaze u veš mašini i na taj način otežati njen rad. Štaviše, vremenom može dovesti do otkazivanja pojedinih delova uređaja kao što je vodena pumpa. Tvrda voda negativno utiče i na odeću koju perete. Ona utiče na to da garderoba brže izbledi i bude kruta.

S obzirom da tvrda voda može da skrati vek trajanja veš mašine za nekoliko godina, potrebno je preduzeti neke korake kako bi se uređaj zaštitio od prevremenog kvara. Mineralne naslage magnezijuma i kalcijuma se u mašini za pranje veša najčešće mogu naći u bubnju, dovodnom i odvodnom crevu, gumenoj zaptivci na vratima, filteru, ali i u dozeru za deterdžent.

Najbolji način da zaštite svoju mašinu je da instalirate poseban filter koji će zaustaviti kamenac i da ga redovno menjate, ili ako kupujete nov uređaj da birate onaj koji već ima ugrađen ovaj filter. Filter menjajte otprilike na svakih godinu dana. Takođe, birajte mašine koje imaju program samočišćenja ili povremeno u bubanj ubacite šolju belog sirćeta i pola šolje sode bikarbone jer ovi sastojci veoma efikasno čite kamenac i neutrališu neprijatne mirise.

Bojler: vremenom ćete morati da zamenite grejač

Jedan od najočitijih primera negativnog uticaja tvrde vode odnosno kamenca na kućne uređaje je na bojleru. Tvrda voda može smanjiti njegovu efikasnost nagomilavanjem kamenca na grejač. Na taj način bojler će morati duže da radi kako bi zagrejao vodu. To će za posledicu imati i veću potrošnju električne energije pa ćete morati da izdvojite i više novca za plaćanje računa. Grejač, da bi predao toplotu vodi, mora da omogući njeno kretanje kroz kamenac koji je snažan termoizolator. 

U bojleru kamenac se uglavnom nagomilava na grejaču, ali često i u dnu bojlera zajedno sa drugim talozima iz vode. Zamena grejača je prilično jednostavna stvar pa ako umete sa alatom,i možete ga i sami zaeniti, baš kao što možete očistiti i dno bojlera ispuštajući vodu. Ipak, jedino rešenje da tvrda voda ne dopre do vašeg bojlera je da na ulazu u vaš sistem postavite filter koji će sakupljati minerale iz tvrde vode i na taj način je učiniti mekšom. Osim što ćete sačuvati bojler i druge uređaje, ali i slavine i tuševe u kupatilu neće imati problema sa začepljenjem.

Dakle, ukoliko želite da vam uređaji duže traju a imate problema sa tvrdom vodom, kao neka od rešenja možete koristiti kvalitetnije deterdžente, belo sirće ili u najboljem slučaju instalirati filtere koji će omekšati vodu. Potrudite se da u borbi protiv kamenca budete istrajni i koristite prava sredstva kako bi vas kućni aparati duže služili.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva