Šta treba da znate kada birate sobna vrata za vaš dom

  • 0

Šta treba da znate kada birate sobna vrata za vaš dom

Category : Blog

 

Unutrašnja vrata su sastavni deo dekoracije sobe

Unutrašnja vrata mogu da izgledaju jednolično i nezanimljivo, ali mogu , ukoliko napravite pravi izbor, da budu i deo dekoracije sobe i donesu prostoriji novu vrednost. Danas postoji mnogo stilova i tipova unutrašnjih vrata, pa se pobrinite da malo razmislite o tome šta kupujete kada gradite svoj novi dom po meri ili renovirate postojeći. 

Evo šta treba da znate kada birate unutrašnja vrata za svoj dom.

Materijali koji se koriste za izradu unutrašnjih vrata

Sobna vrata koja odaberete treba da odražavaju ukupan dizajn vašeg doma i da služe svojoj svrsi u smislu obezbeđivanja privatnosti, smanjenja prenosa zvuka, kontrole temperature i, naravno, uklapanja u vaš budžet. Zato je najbitnije od svega odabrati pravi materijal od kojih su napravljena sobna vrata.

door-handle-gb079c0407_1280

Puno drvo

Vrata od punog drveta izrađuju se od raznih vrsta drveta kao što su mahagoni, javor, trešnja, hrast, jela i bor. Neke vrste su tvrdo drvo, a neke su meke, i svaka od njih ima jedinstvene karakteristike koje utiču na reljefnost teksture i boju drveta. Vrata od punog drveta obezbeđuju dobru zvučnu izolaciju. Takođe imaju veliku težinu i imaju čvrst izgled. Imajte na umu da fluktuacije u temperaturi i vlažnosti mogu uzrokovati da se vrata od punog drveta skupljaju, šire ili savijaju, pa umesto toga izaberite kompozitna vrata za kupatilo ili drugu vlažnu oblast u vašem domu.

Kompozit od drveta

Kompozitna vrata od drveta su napravljena od mešavine drvenih vlakana, rekonstituisanog drveta ili drugih derivata drveta, kao što je medijapan. Vrata od medijapana se neće skupljati ili širiti i jeftinija su od vrata od punog drveta. Takođe, odličan su izbor za gradske stanove jer su lagana, ne opterećuju prostor i jednostavna su za održavanj. Vrata od medijapana su najčešći izbor domaćih proizvođača i dostupna su u impresivnim paletama boja i dezena.

Vrata sa šupljim jezgrom

Vrata sa šupljim jezgrom su popularna jer su pristupačna i dostupna u velikom broju stilova. Spolja su napravljena od šperploče, fiberglasa ili oblikovane kompozitne kože, a unutrašnjost sadrži kartonsko saće. Pošto su unutrašnja strana vrata šuplja, ova vrsta vrata nude malo u smislu prigušivanja zvuka ili kontrole temperature, ali su najjeftiniji izbor na tržištu.

Vrata sa čvrstim jezgrom

Vrata sa punim jezgrom su teža i prenose manje zvuka od vrata sa šupljim jezgrom. Ova vrsta vrata su napravljena od fiberglasa, drveta ili kompozita drveta spolja i drvenog kompozita iznutra. Dolaze u velikom broju stilova i izgledaju i osećaju se značajnije od vrata sa šupljim jezgrom. Vrata sa punim jezgrom su obično skuplja od vrata sa šupljim jezgrom, ali jeftinija od vrata od punog drveta.

Vrste unutrašnjih vrata

Postoji mnogo vrsta unutrašnjih vrata koja možete odabrati za vaše prostorije. Šta odaberete zavisiće od izgleda koji pokušavate da postignete i funkcionalnosti vrata u svakoj sobi.

home-1680800_1280

1. Panel vrata

Najčešći tip stambenih unutrašnjih vrata nazivaju se panelna vrata. Panel vrata mogu biti izrađena od punog drveta ili kompozitnih materijala. Napravljeni su od vertikalnih stubova i horizontalnih šina sa panelima koji se nalaze između okvira kako bi kreirali dizajn panela. Mogu imati jednu ploču ili bilo koji broj manjih panela kvadratnog ili pravougaonog oblika. Panel vrata takođe mogu da prime staklene umetke.

2. Ugradna vrata

Ugradna vrata su potpuno ravna bez dizajna sa obe strane i mogu imati ili čvrsto ili šuplje jezgro. Ugradna vrata jednoobraznog dizajna i dobro se uklapaju u savremeni dekor.

3. Francuska vrata

Francuska vrata su dvokrilna vrata koja se otvaraju sa providnim ili neprozirnim staklom po celoj dužini. Može postojati samo jedno staklo, ili stakla mogu biti podeljena stubovima. Francuska vrata se obično koriste u estetske svrhe, omogućavaju puno prirodnog svetla i dostupna su u različitim stilovima.

4. Klizna vrata ili „vrata štale“

Klizna vrata ili vrata štale imaju jedan, dva ili više segmenata koji klize jedan pored drugog. Obično se koriste kako bi mala soba izgledala veća. Klizna vrata ili vrata od štale imaju jedinstven izgled jer imaju izložen hardver na vrhu.

5. Džepna vrata

Džepna vrata takođe klize, ali nestaju u zidu. Ova vrsta vrata je savršena za male prostore gde ljuljajuća vrata nisu praktična, ili u prostoriji u kojoj želite da vrata budu skrivena od pogleda. Džepna vrata mogu imati čvrste panele ili staklene umetke.

Karakteristike dizajna unutrašnjih vrata

image-from-rawpixel-id-2579707-jpeg (1)

Unutrašnja vrata ne moraju biti dosadna i jednolična. Bilo da je vaš dom savremeni ili rustikalni, postoje načini da prilagodite unutrašnja vrata kako bi upotpunili vaš stil. Možete odabrati vrata sa jednim panelom koja su modernog izgleda ili vrata sa šest panela za tradicionalniji osećaj. 

Održivi materijali 

I na kraju, kada birate vrata za svoj dom, potražite sertifikate koji ukazuju na to da su u procesu proizvodnje korišćeni održivi materijali lokalnog porekla. Pored toga, kupujte vrata od kompanija koje preduzimaju korake da smanje emisije štetnih zračenja, što dovodi do manjeg oslobađanja toksina u vazduh tokom procesa proizvodnje i nakon toga u vašem domu.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva