PROČITAJ ŠTA TO ČINI ALU MERDEVINE ODLIČNIM IZBOROM

  • 0

PROČITAJ ŠTA TO ČINI ALU MERDEVINE ODLIČNIM IZBOROM

Category : Blog

Lestvice su vrlo potreban pomoćni alat, kako u okviru domaće radinosti, tako i u mnogim profesijama. Premda postoji više različitih materijala od kojih se proizvode, alu merdevine, zahvaljujući sjajnim performansama, zauzimaju primat.

ČEMU SLUŽE?

Alu merdevine, kao i sve druge vrste pomoćnih stepenica, pomažu da se popnemo na određenu visinu i obavimo neku aktivnost. U zavisnosti od modela, mogu stajati samostalno (na primer ako su zglobne ili u A formi), ili se naslanjati na zid, drvo, stud, odnosno bilo kakav čvrst objekat. Gotovo su svakodnevno potrebne u domaćinstvima – ako želimo nešto da dohvatimo sa gornje police, zakačimo zavesu, zamenimo sijalicu, krečimo i dr., ali su i neophodne pri obavljanju mnogobrojnih zanata, te se stoga i dele na one za domaćinstvo i profesionalne.

ALUMINIJUM – MATERIJAL ODLIČNIH SVOJSTAVA

Lotre su tradicionalno izrađivane od drveta, potom se pojavljuje čelik, pa aluminijum, fiberglas, te i plastika, kao i drugi materijali. Aluminijumske merdevine u upotrebi prednjače i faktički su najčešći izbor i za privatne i za poslovne potrebe. Razlog leži u svojstvima materijala od kojeg se prave. Naime, alu merdevine su lagane, te se njima jednostavnije manipuliše, lakše se prenose i transportuju, ali, sa druge strane, vrlo su izdržljive, snažne i otporne – kako mogu podneti teret i trajne su, tako i ne rđaju, otporne su na različite atmosferske uticaje, pa se mogu držati i napolju. Među korisnicima su popularne i zbog toga što postoji veliki izbor modela, različitih konstrukcija, oblika i veličina, kao i zbog povoljne cene. Međutim, važno je znati da alu merdevine nisu preporučljive za poslove sa strujom budući da je sprovode, kao i da se sam materijal može mnogo zagrejati na vrelini sunca.

ODABIR MODELA

Postoji mnogo modela alu merdevina u prodaji, pa one tako mogu biti jednodelne, dvodelne ili trodelne, zglobne – moguće različite varijante, te i formiranje nivoa za stajanje, teleskopske – rasklopni delovi se izvlače. Takođe, gazišta se mogu nalaziti sa dve ili jedne strane – takozvane jednostrane ili dvostrane alu merdevine, mogu biti posebno dizajnirana da se ne kližu ili pak i obložena neklizajućim gumenim slojem različitih boja. Pri kupovini treba obratiti pažnju i na tehnička svojstva, kao što su visina, širina, težina, nosivost, a potom i sam dizajn ovog pomoćnog alata. Na odabir modela utiče i cena jer se ona razlikuje među modelima, a uslovljavaju je kako oblik i veličina samih lotri, tako i brend, odnosno proizvođač. No, naposletku, bez obzira na karakteristike proizvoda i cenu, najbitnije je da odaberemo model koji je u skladu sa našim potrebama jer se rizik od povreda povećava ukoliko se koriste neadekvatne lotre.

I POTREBNE I ISPLATIVE

Generalno, alu merdevine predstavljaju pomoćno sredstvo bez kojeg mnogobrojne kućne radinosti uopšte nisu moguće. One su vrlo potrebne i korisne bivaju u mnogobrojnim situacijama. Stoga je dobro imati ih bez obzira na to da li živimo u kući ili stanu. Model i brend izabraćemo prema sopstvenim potrebama i finansijskim mogućnostima, ali je izvesno da je ovo ulaganje isplativo jer jednom kupljene alu merdevine, uz minimalno neophodno održavanje, mogu nam služiti godinama, čak i decenijama.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva