Često Vam nestaje voda ili morate da zalivate baštu? Evo kakve pumpe za vodu da odaberete u odnosu na Vaše potrebe

  • 0

Često Vam nestaje voda ili morate da zalivate baštu? Evo kakve pumpe za vodu da odaberete u odnosu na Vaše potrebe

Category : Blog

U letnjem periodu u mnogim krajevima Srbije dolazi do nestašica vode ili do smanjenja pritiska. Smanjen pritisak vode ili potpuna nestašica navodi ljude da se alternativnim rešenjima kako bi obezbedili sebi dovoljno vode za normalno funkcionisanje. Tada kupuju rezervoare ili biraju pumpe za vodu kako bi već postojeće bunare priključili na vodovodni sistem u kući.

Pumpe za vodu su deo svakog sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje ili cirkulaciju vode. Glavna uloga svake pumpe za vodu je da pod pritiskom distribuiraju vodu u željenom pravcu.

Pumpe za vodu se, pored upumpavanja vode u kućne vodovodne sisteme, koriste za različite namene, a neke od njih su:

  • Navodnjavanje bašti i plastenika
  • Navodnjavanje voćnjaka
  • Ispumpavanje otpadnih voda iz poplavljenih objekata
  • Punjenje i ispumpavanje bazena i ribnjaka.

Hidroforne pumpe za vodu

Hidroforne pumpe za vodu se koriste za upumpavanje vode u vodovodne sisteme u kućama. One se pokreću svaki put kada otvorite slavinu, pa su idealne za letnji period kada su česte nestašice. One mogu da pumpaju vodu iz velikih rezervoara, ali i iz bunara sa pitkom vodom.

Motorne pumpe za vodu

Motorne pumpe za vodu se koriste za navodnjavanje voćnjaka i bašti. Kako im za rad nije potrebna električna energija, one su idealne za sve poljoprivrednike, jer retko koja njiva ima električnu instalaciju. Rade na dizel ili benzin gorivo, pa ćete, ukoliko planirate da uz njihovu pomoć zalivate baštu, morati da obezbedite dovoljne količine goriva za rad.

Glavna prednost motornih pumpi je u tome što imaju ogromnu snagu, mogu da ispumpavaju veliku količinu vode u minutu, pa su zbog toga idealne za zalivanje velikih površina. Savet za kupovinu motorne pumpe za navodnjavanje je da je nikada ne kupujete pre nego što projektujete ceo sistem. Dakle, prvo osmislite kako ćete postaviti cevi za navodnjavanje, pa u skladu sa tim kupite pumpu, jer se u suprotnom može desiti da date veliki novac za pumpu koja kasnije uopšte neće odgovarati Vašim potrebama. 

Potapajuće pumpe za vodu

Potapajuće pumpe za vodu se koriste za izvlačenje vode iz bunara, bazena ili iz poplavnjenih objekata. Njih bi trebalo da ima svaka kuća koja ima podrum koji se plavi u kišnim periodima. One su odlično rešenje i za pražnjenje bazena, čak i onih manjih prenosivih bazena jer nećete morati da čekate satima da se isprazni na za to predviđenom otvoru. Jednostavno ubacite pumpu u bazen, sprovedite crevo dovoljno daleko od kuće i uključit je. Bazen će biti prazan kroz pola sata. Na ovaj način ćete izbeći i ispuštanje ogromne količine vode blizu mesta gde Vam je postavljen bazen i stvaranje blata kom će trebati dani da se osuši.

Potapajuće pumpe za vodu se dele na one za prljavu i za čistu vodu. Pumpe za prljavu vodu su često sastavni deo sistema za pražnjenje septičkih jama. 

Centrifugalne pumpe

Centrtifugalne pumpe su svoju primenu našle i u kućnim uslovima i u industrijskim postrojenjima. One mogu podići vodu sa najvie šest metara dubine, pa su za dublje bunare neophodne potapajuće pumpe.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva