Od malog deteta do školarca – preuredite dečiju sobu za polazak u školu

Od malog deteta do školarca – preuredite dečiju sobu za polazak u školu

Category : Blog

Odrastanje deteta je kompleksan proces, koji zahteva potpunu posvećenost, ljubav i nežnost od strane roditelja. Međutim, da vreme jako brzo prolazi, shvatite kada uočite da je vaše dete postalo predškolac i da je vreme da se pripremi za novo poglavlje svog života. 

Pričanje i upućivanje svog školarca u nove aktivnosti koje ga čekaju je više nego poželjno, a kako bi se odagnao strah od nepoznatog, letnji period je idealno vreme da preuredite i adaptirate sobu svog mališana za predstojeće obaveze i samim tim mu pomognete da zavoli školu i nauči da vlada određenim veštinama čitanja, pisanja i druženja sa svojim vršnjacima. 

Kako će septembar brzo doći, morate preduzeti određene korake na planu opremanja sobe, naročito kada sa novim obavezama pristižu i nove stvari kojima treba naći svoje mesto. Ne zaboravite da obezbedite svom detetu i prostor za igru, kao idealni način provođenja slobodnog vremena posle učenja. 

Opremanje sobe obuhvata i kupovinu novih komada nameštaja, ali i školske opreme – neka vaše dete učestvuje u kupovini torbe za školu i školskog pribora

Polazak u školu podrazumeva veliki korak, kako za dete, tako i za roditelje. Soba koja je do skoro bila ukrašena dečijim igračkama, sada dobija nove obrise uz pomoć odgovarajućeg školskog stola i udobne stolice, dobrog osvetljenja, police za knjige, kao i kompletnog školskog pribora koji ima veliku ulogu u postizanju dobrih rezultata u školi. 

Opremanje i adaptacija sobe za školarca najpre je važno zbog dobre organizacije. Sada je potrebno stvoriti prostor koji će biti tako koncipiran da dete ne ometaju stvari i šarenilo u okruženju, već da ga sredina u kojoj boravi podstiče da redovno izvršava svoja školska zaduženja. 

Urednost i održavanje higijene prostora su bitni faktori pravilnog funkcionisanja i raspoređivanja detetovih obaveza. Veoma je važno da vaš mališan stiče zdrave navike i održava svoju sobu čistom. Posle dolaska iz škole, stvari bi trebalo složiti i odložiti na odgovarajuće mesto, kako bi bile očuvane za dalje korišćenje. Nađite odgovarajuće mesto u plakaru ili delu sobe kako bi torbe za školu uvek bile nadohvat ruke deci. Neurednost i razbacane sveske, knjige i pribor, uticaće negativno na đaka i ometaće ga prilikom učenja. 

Šta bi sve jedna soba za đaka trebalo da poseduje?

Detetova soba je njegovo utočište i mesto gde se oseća sigurno. Svakoj osobi je potrebna privatnost, pa tako i deca vole kada imaju svoje mesto za igranje i maštanje. Ovo se naročito odnosi na stariju decu, koja rastu i žele određenu vrstu samostalnosti. 

Iz tog razloga, svaka dečija soba bi trebalo da poseduje određeni kutak za odmor i spavanje, kao i mesto gde će odlagati svoju garderobu i ostale stvari. Udoban krevet je veoma bitan za zdrav san školarca i njegovu koncentraciju u školi. 

Osim odmora, kutak za učenje namenjen je starijoj deci, tj. đacima koji su krenuli u školu. On se sastoji iz dobro osvetljenog stola za učenje, funkcionalne stolice i pribora za sto koji je neophodan za svakog školarca. Pustite dete da bude kreativno i uredi svoje mesto za pisanje zadataka onako kako njemu odgovara. Posle učenja, sledi igranje, pa kutak za zabavu neka bude smešten u delu sobe koji će omogućiti detetu da razvija svoju kreativnost i druga interesovanja.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva