Zbog čega bi svi hobisti trebalo da razmisle o kupovini ubodne testere?

  • 0

Zbog čega bi svi hobisti trebalo da razmisle o kupovini ubodne testere?

Category : Blog

U današnje vreme, kada je jako teško i skupo pronaći i angažovati dobrog majstora mnogi odlučuju da se sami upuste u neki projekat renoviranja. Zahvaljujući detaljnim i preciznim uputstvima na internetu može se naučiti kako se postavljaju laminat ili pločice, kako se prave neke drvene konstrukcije, pa čak i komadi nameštaja. Naravno, podrazumeva se da ni jedna popravka ili „uradi sam“ projekat se ne mogu izvesti bez odgovarajućeg alata, a za sve to se najviše koriste bušilice i ubodne testere.

I dok bušilice imaju skoro svi ili makar znaju čemu služe, ubodne testere nisu toliko poznate široj javnosti, već samo ljudima koji se razumeju u alat, a izuzetno su korisne jer značajno olakšavaju precizno rezanje raznih materijala.

Šta su ubodne testere?

Ubodne testere su ručni alat kod kog je sečivo sa jedne strane montirano na klipni motor. Rade tako što se sa gornje strane prislone uz materijal i sečivo pokretima gore – dole pravi rez. 

Pored klasičnih kod kojih sečivo ide gore – dole, na tržištu se mogu naći i oscilirajuće testere, koje osim prethodno pomenutog kretanja, se pomeraju i napred, tako da je uz pomoć njih sečenje još brže i lakše.

Osim toga, postoje i ubodne testere koje imaju dodatne funkcije, kao što je usisavanje prašine i slično i, naravno, njihova cena je viša nego cena običnih.

Za šta se koriste?

Ubodne testere imaju široku primenu. Koriste se za sečenje drveta, keramike, metala, plastike, laminata i slično. Naravno, u zavisnosti od materijala koji se seče se kupuju i listovi testere koji se montiraju na držač. Tako postoje posebni listovi za ubodne testere za drvo, za keramiku, metal i laminat. Kada kpujete listove za testere trebalo bi da naglasite i koje je debljine ploča koju ćete seći.

Vrsta napajanja

Pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini trebalo bi da razmislite koliko i gde ćete koristiti testeru. U odnosu na vrstu napajanja ovaj alat može biti akumulatorski i električni. 

Električne ubodne testere rade na struju i vreme njihove upotrebe nije ograničeno. Još jedna velika prednost jeste što su prilično lagane, pa će odgovarati i manje iskusnim hobistima jer će njom moći lakše da manevrišu. Mana im je to što su zavisne od izvora energije i mogu se koristiti samo tamo gde je sprovedena struja.

Akumulatorske testere su dosta teže i glavna prednost im je to što se mogu upotrebiti bilo gde. Mana im je što im je vreme upotrebe ograničeno, ali, mnogi majstori i taj problem rešavaju kupovinom dodatne baterije pa ih menjaju u toku rada. 

Trikovi za upotrebu ubodne testere

Kao i za sve, iskusni majstori imaju još neke trikove za kupovinu i upotrebu ubodne testere. Prvo što savetuju hobistima je da kupe testeru sa glatkim „đonom“ (donja strana koja prijanja uz ploču) jer ove testere mnogo lakše klize. 

Osim toga, kada je u pitanju montaža listova za sečenje drveta i laminata, savetuju da se listovi okrenu naopako kako bi se krzanje gornje strane poloče svelo na minimum. Ovo, naravno, važi za ploče koje su već obrađene i ofarbane.

Onima koji nisu baš iskusni majstori preporučuju da sečivo odalje oko jedan centimetar od ivice materijala pre nego što uključe testeru kako bi izbegli oštećenje ploče u slučaju trzanja.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva