Zašto je LED rasveta dobro rešenje za svaki prostor?

Zašto je LED rasveta dobro rešenje za svaki prostor?

Category : Blog

Osim kada želite da budete nostalgični, sijalice sa žutim svetlom, koje nekad i svakodnevno pregorevaju i pucaju zaboravite sasvim. Njihovo vreme je odavno prošlo, pa se samo još mogu videti ponegde i ponekad, jer im je upotreba apsolutno neshvatljiva pored postojanja LED rasvete.

Bilo da se radi o životnom prostoru, stanu ili kući, bilo da se radi o bilo kojoj vrsti poslovnih prostora, ovaj tip rasvete je iz mnogo razloga rešenje koje je odlično, bez ikakvog premišljanja. Samo ovih nekoliko činjenica, najvažnijih, lako će uveriti bilo koga u to.

Dug vek trajanja i dodatna ušteda zbog led napajanja

Polazimo od dve najbitnije stvari koje su u vezi sa Led rasvetom, a to je dug vek rada i trajanja, te ušteda koja se ostvaruje samim tim, a koja je vidljiva i na još dva nivoa. Dug vek trajanja znači da vam jedna Led plafonjera može u proseku trajati oko tri godine. Za tri godine date hiljade i hiljade dinara na promenu običnih sijalica, zar ne?

S druge strane, LED rasveta troši manju količinu električne energije za rad u odnosu na nekadašnje sijalice, pa se ušteda vidi i na mesečnim računima za struju. A treći vid uštede jeste vidljiv i kroz postojanje LED napajanja. Ono je odgovorno za puštanje „signala“, tj. električne energije koja na kraju pokreće svetlost. LED napajanja se mogu menjati, u čemu se u stvari i vidi ušteda. Kada neka plafonjerka ili nešto drugo prestane sa radom, prvo se proveravaju LED napajanja. Ukoliko je jedino ono prestalo sa radom, onda se menja, veoma jednostavno, a rasveta nastavlja normalno sa svojim radom. LED lusteri su jedan od najčešćih vrsta LED rasvete. Cena LED napajanja zavisi od same vrste, ali je prisutpačna svima, zbog čega se njihova promena ubraja u uštedu, jer ne mora odmah da se menja celokupan izvor svetlosti.

Izbor boja svetlosti

LED rasveta ne emituje veštačko, žuto svetlo, koje je sasvim neprirodno za oko, već imitira prirodnu svetlost koja oku odgovara. Ono što je veliki plus jeste što je svetlost bela, ali dostupna u tri nijanse ili varijante. Tu su toplo bela boja, hladno bela boja i druge boje, koje se koriste prema određenim namenama, a najčešće je to RGB varijanta. U odnosu na to gde se rasveta postavlja, bira se i nijansa svetla, pa se u određene poslovne prostore i prostorije u domu uvek stavlja hladno bela boja rasvete, dok se toplija nijansa bira za prostorije gde je potrebno postići prijatniju atmosferu i intimniji, opušteniji osećaj. 

Jačina svetlosti je stvar izbora

Bitna stvar koju LED rasveta omogućuje jeste prilagođavanje jačine svetlosti mestu gde se rasveta montira. Svetlost može biti veoma jaka, srednje jačine, sasvim slaba… Sve zavisi od toga da li je vaša potreba da osvetlite prostor, određeni njegov delo ili samo neki sitni element. Na ovaj način, Led rasveta osim kao izvor osvetljenja funkcioniše i kao odličan dekorativni element koji potpuno menja percepciju enterijera, jer se naglašavanjem određenih stvari, poput slika, polica, ćoškova, nekih sitnih detalja, dobija sasvim drugačiji izgled prostora pre uključivanja rasvete i nakon toga. 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva