Vrste, način ugradnje i održavanja parketa i laminata

nektetnine

Vrste, način ugradnje i održavanja parketa i laminata

Category : Blog

Ukoliko i dalje niste sigurni da li da prilikom renoviranja doma postavite parket ili laminat, za vas smo pripremili detaljni vodič kroz glavne karakteristike obe ove vrste podnih obloga.

Ukoliko vas konkretno zanimaju cene i ugradnja laminata ili postavljanje parketa, o tome se možete informisati na sajtu FloorExpert.

Vrste parketa

Vrste parketa zapravo zavise od toga od kog drveta je parket napravljen. Na našim prostorima se najčešće koriste drvo oraha, hrasta, bagrema, jasena, trešnje i bukve, a postoji i parket koji je nešto egzotičniji i koji je napravljen od bambusa.

Takođe, postoje masivni parketi koji su napravljeni od punog drveta, a u odnosu od vrste drveta, razlikujemo parket različite debljine i čvrstine. Masivni parketi se dalje dele na klasične, industrijske i lam parkete, a njihova glavna prednost je to što se više puta mogu brusiti i lakirati.

Gotovi parketi se sastoje od nekoliko slojeva, a njihova glavna karakteristika je to što su unapred obrađeni, odnosno, izbrušeni i izlakirani. Naziv „gotovi parketi“ imaju zato što se mogu koristiti odmah po postavljanju. Ovakav parket se lako postavlja i izrazito je stabilan. Kada govorimo o ovoj vrsti parketa, najbolji izbor je dvoslojni parket i to naročito ukoliko imate podno grejanje jer povećava stepen provodljivosti toplote dok smanjuje toplotni otpor.

Klase parketa

Postoji ekstra (E) klasa koju karakteriše parket ujednačene boje, sa teksturom drveta sa godovima. Parket ove klase je najskuplji.

Standardna (S) klasa je nešto jeftinija, ali je po kvalitetu približna E klasi. Glavna razlika je neujednačena boja parketa.

Rustik (R) klasa parketa izgleda izuzetno prirodno zahvaljujući vidljivoj strukturi. Ako želite da uredite dom tako da on izgleda moderno, ali da zadrži onaj neodoljivi vintidž efekat, odaberite ovu klasu parketa.

Postoji i parket vanstandardne (VS) klase koji je neujednačenog kolorita i koji ne podleže standardima u čvorićima.

Načini slaganja parketa

Kada je reč o slaganju parketa, najzastupljeniji je oblik riblje kosti, ali je u poslednje vreme i brodski pod sve poplarniji. Takođe, parket se može slagati i u obliku lastinog repa, kocke, pletera i mozaika.

Ugradnja parketa

Imajte na umu da je najbolje da unajmite iskusnog majstora (parketara) koji će postaviti parket onako kako treba, kako bi on bio lep, ali i dugotrajan. Ipak, kako je ugradnja parketa nešto skuplja i predstavlja dodatni trošak u celoj priči, mnogi se odlučuju da parket ugrade sami. U tom slučaju znajte da se parket postavlja na čvrstu, suvu i stabilnu podlogu bez oštećenja i udubljenja u prostoriji bez vlage; da je betonsku podlogu neophodno impregnirati; da je pre ugradnje parketa potrebno završiti sa sa svim keramičkim i vodoinstalaterskim radovima; da bi parket najpre trebalo da odstoji u budućoj prostoriji makar dan-dva da bi se aklimatizovao; da je bitno da odaberete kvalitetniji lepak ne samo zbog mogućnosti lepljenja, već i zbog odsustva neprijatnih mirisa.

kuhinje po meri-compressed

Održavanje parketa

Parket se zaista lako održava i to je njegova glavna prednost. Lako se može počistiti metlom, usisati ili prebrisati. Naravno, nemojte preterivati sa količinom vode kojom ćete brisati parket jer on baš i nije otporan na vlagu. Uvek možete koristiti i specijalna sredstva namenjena upravo održavanju i nezi parketa.

Debljine laminata

Na redu je i laminat, kao glavna konkurencija i alternativa parketu. Inače, za razliku od parketa, laminat se proizvodi od različitih kombinacija veštačkih materijala, a drvo čini oko 80 odsto sastava. Dakle, uglavnom je reč o imitaciji drveta koja se u pojedinim slučajevima i te kako može primetiti. Laminat je čvrst i otporan kao podna obloga, a nastaje u procesu laminacije (drvena građa se presuje pod visokim temperaturama, a potom joj se dodaje sintetička smola; spajaju se četiri ili pet slojeva da bi se dobio gotov laminat).

Kada je reč o debljini laminata, ona varira od 6 do 12 milimetara, a najčešće se bira laminat debljine od 7 do 8 milimetara. Nemojte birati onaj tanji od 7 mm!

Postavljanje laminata

Laminat se izuzetno lako postavlja i ovaj proces lako možete sprovesti sami, a laminat ne morate brusiti, lakirati ili bojiti. Laminat se može postavljati preko starih podnih obloga (parket, poločice), ali je važno da podloga bude ravna, suva i čista, a sam laminat je potrebno uneti u buduću prostoriju makar dan-dva ranije da bi se aklimatizovao.

Čišćenje laminata

Parket je lako održavati, ali laminat još lakše! Dovoljno će biti da ga usisate i prebrišete dobro oceđenom krpom koju možete da potopite u neko sredstvo za čišćenje podova. Ipak, kao i u slučaju parketa, izbegavajte jaka sredstva za čišćenje i velike količine vode.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva