Uređenje enterijera i šta je bilo aktuelno u 2018. godini

  • 0

Uređenje enterijera i šta je bilo aktuelno u 2018. godini

Category : Blog

Stručnjaci svake godine predlažu nove trendove u uređenju enterijera. Te predloge je dobro saslušati radi ideja za uređenje životnog prostora, pogotovo ako imate u planu renoviranje stana.

Predlozi stručnjaka za uređenje enterijera se kreću od promena u celokupnom stilu, do predloga u vezi sa bojama, teksturama, raznim detaljima, itd.

U decembru svake godine agencija “Pantenone” izađe sa predlogom za boju godine. U 2018. godini se vratila boja lavande koja je za neke omiljena, a za neke eksperiment i pomeranje iz zone komfora. Evo, nekoliko trendova koji su obeležili uređenje enterijera u 2018. godini.

Prirodne nijanse i materijali u enterijeru

Upotrebom prirodnih boja i materijala u enterijeru koriste se lepote prirode i njenih bogatstava. Elementi od prirodnog  drveta, kamena ili mermera, kao i nameštaj u boji kajsije, ledene kafe ili boji paprike su dominirale u unutrašnjem prostoru.

Siva boja je već godinama unazad moderna. Ona je divna i sofisticirana boja koja ima puno nijansi i podtonova. Izuzetno se slaže sa prirodnim tonovima i u prostoru daje balans. U 2018 godini ona se kombinovala se bež tonovima tako da je ova kombinacija dobila i svoje ime – “graige”.

Što se tiče prirodnih materijala, samo zamislite jedan deo trpezarijskog zida obložen kamenom. Deluje autentično, zar ne? Granitne radne ploče u zagasitoj boji se divno uklapaju sa drvenim kuhinjskim elementima. Veliki trpezarijski sto od punog drveta izgleda prelepo i raskošno u prostoru.

Zelena boja i print sa biljkama

Nijanse zelene boje, koje doprinose prirodnosti, su bile trend u 2018. godini.  To su boja masline, boja zelene šume, bora, smaragdno zelena ili boja tropskog bilja.

Nijanse zelene boje i elementi sa motivima biljaka su se primenjivali na tapetama, justučićima, komadnom nameštaju i na detaljima kao što su keramičke vaze ili poslužavnici.  

Skandinavski stil uređenja doma, kojeg karakteriše jednostavnost i svetle boje, je uvrstio  nijanse zelene boje u svoje kolekcije.

Ovo sve ne znači da prirodno kućno bilje u dekorativnim saksijama nije bilo u trendu, naprotiv, priroda u domu je bila imperativ za 2018. godinu!

Veliki povratak tapeta

Tapete su dugo imale lošu reputaciju kao staromodne. Međutim, tapete su se vratile na dizajnersku scenu u velikom stilu. One su vrlo dekirativne i koriste se da daju dubinu prostoru. Pružaju potpuno novu vizuelnu perspektivu prostoru i stvaraju posebno raspoloženje.

Tapete izgledaju kao umetničko delo sa geometrijskim oblicima i apstraktnim motivima. Ko nije bio dovoljno hrabar da ih postavi na sve zidove, za početak je mogao da ih zalepi na samo jedan zid. Ovako izdvojen zid sa tapetama daje izuzetne efekte u bilo kojoj prostoriji u stanu ili u kući.

Slavine više nisu u metalik boji

Jedan detalj kao što je slavina može u velikoj meri da promeni izgledu kupatila ili kuhinje. Slavine više ne moraju da budu u uobičajenoj metalik boji, rekli su dizajneri enterijera.

One mogu da budu u zlastnoj boji, bakarnoj ili tamnoj boji kamena, u zavisnosti od ukusa. Na početku ova promena deluje čudno, ali se oko brzo navikne i slavine u drugim bojama se brzo zavole jer se izvrsno uklapaju u bilo koje kupatilo ili kuhinju.  


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva