Priroda u stanu – drvo kao inspiracija

  • 0

Priroda u stanu – drvo kao inspiracija

Čovek je prirodno biće i sve više ljudi želi da što više bude u prirodi. S obzirom da velika većina stanovništa živi u gradovima i da im nedostaje priroda, dobar pokušaj da se malo priroda “uvede” u svakodnevni život je da se stanovi i ambijent u kojem se živi obogate elementima koji potiču iz prirode ili bar podsećaju na nju.

Takodje, drvo je jedan od “darova” prirode koji se još od davnina koristi u graditeljstvu i kao gradjevinski i kao dekorativni materijal. Drvo je element koji može na različite načine da se koristi prilikom uredjenja enterijera. Ambijent u kojem ima elemenata drveta – je topao i prijatan i pruža čoveku osećaj opuštenosti. Bez obzira na stil koji je zastupljen u stanu, kancelariji ili kući drvo se odlično uklapa, kako u starinske i tradicionalne, tako u moderne, minimalističke enterijere. Takodje, broj dezena i raznovrsnih preliva i boja koje drvo pruža omogućava bezbroj kombinacija.

Drvo na zidu

Drvo se najčešće koristi za podove, u vidu parketa ili brodskog poda. Međutim, drveni podovi nisu jedini način, drvo se može koristiti i na zidovima i u različitim prostorijama. U vašem domu možete samo jedan zid dnevne sobe akcentovati tako što ćete ga obložiti drvetom. Stepenište tj. zid uz stepenice takodje, može biti obložen nekim obradjenim drvetom i dati prostoru rustičan šarm. Prijatnost radnog prostora se može povećati ako se neki zid akcentuje drvenim elementima jer će “drvo” uneti mir i doprineti produktivnosti. S obzirom da tehnologija stalno napreduje, sve češće se drveni elementi pa i zidovi od drveta mogu naći u kupatilu, jer se oblažu posebnim zaštitnim slojevima.

Svuda po stanu

Kao što drveni lavabo može delovati interesantno u vašem kupatilu, tako i kuhinjsko ostrvo u kuhinji ili sto u trpezariji od drveta može doprineti porodičnoj atmosferi i toplini kuhinje i trpezarije, a za luksuzne kuhinje preporučujemo kombinaciju sa granitom i mermerom. Kombinovanjem različitih drvenih dezena i načina obrade drveta može se ulepšati izgled kuhinje. Takodje, nijansiranjem poda, nameštaja i zidova različitim nijansama drveta dobija se prirodni ambijent.  Osećaj prijatnosti, čim se udje u vaš stan, može se postići unošenjem prirodnih materijala u vidu drvenih elemenata u predsoblje i hodnik. Drvetom se može obložiti i “peti zid” tj.plafon.

Detalji koji oplemenjuju prostor

Nameštaj od drveta, obradjen ili ne, uvek se odlično uklapa sa drugim materijalima i elementima. Staklo i metal koji su sve popularniji materijali u opremanju stanova uz drvene elemente mogu predstavljati odličnu dopunu ili kontrast. Umesto velikih površina od drveta ili masivnog drvenog nameštaja malim sitnim drvenim detaljima može se takodje doprineti da se kod kuće osećate lepo i opušteno. Lep drveni ram, mala polica od neobradjenog drveta sa vašim uspomenama, hoklica sa cvećem, staklena vaza puna grančica koje ste doneli sa nekog izleta, panj ili ukrasna kućica za ptičice mogu vas oraspoložiti kada se umorni vratite svojoj kući.  

 


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva