Sve prednosti i mane aluminijumske stolarije

  • 0

Sve prednosti i mane aluminijumske stolarije

Category : Blog

Aluminijumska stolarija predstavlja prozore i vrata sa izuzetno kvalitetnim svojstvima, koja se ogledaju u mnogostrukim prednostima, kao što su trajnost, moderan izgled i izolacija. Radi se o savremeno proizvedenoj stolariji, na osnovu poštovanja svetskih standarda i procedura proizvodnje.


Aluminijum daje čvrstoću svim predmetima oblikovanim od ovog materijala. Važi za izdržljiv, dugotrajan i kvalitetan element svakog prostora. Prednosti stolarije od aluminijuma su brojne, ali postoje i neki nedostaci, pa će biti navedeni u nastavku.

Karakteristike aluminijumske stolarije

Aluminijumska stolarija važi za izuzetno kvalitetnu, što rezultira i višom cenom u poređenju sa prozorima i vratima od drugih materijala. U pitanju je konstrukcijski materijal, pogodan za izradu prozora, spoljnih ili unutrašnjih vrata većih dimenzija, uz dodatke kao što su spoljne ili unutrašnje roletne ili komarnici. Radi poboljšanja generalno nižih izolatorskih svojstava, proizvodi se aluminijumska stolarija sa termo-prekidom, čime je izolacija zvukova, toplote i drugih eksternih uticaja značajno poboljšana. Izrađuje se u sivoj boji, ili drugim bojama prema raspoloživim RAL kartama. Ugrađuje se u prvobitnoj formi, ili se dodatno premazuje zaštitnim slojem. Staklo može biti u jednom ili više slojeva, kao i sa roletnama direktno ugrađenim sa prozorom, ili kasnije samostalno postavljenim sa unutrašnje strane.

Prednosti aluminijumske stolarije

Mnogo je prednosti koje ima aluminijumska stolarija u poređenju sa drugim vrstama. Pre svega, aluminijum je dosta čvrst i izdržljiv, pa ne dolazi do menjanja svojstava i gubitka oblika tokom vremena. Pogodan je za izradu prozora i vrata, kao i ukupnih konstrukcija velikih dimenzija. Postoji i veliki izbor boja i oblika ivica.

Takođe, pogodni su za ugradnju spoljnih roletni, zajedno sa prozorom, ili unutrašnjih prilikom ugradnje prozora ili kasnije kada već odlučite. Ukoliko se radi o aluminijumskoj stolariji sa termo-prekidom, zvučna, toplotna i druga izolacija je zagarantovana. Štiti od jakih sunčevih zrakova, izoluje i UV zrake. Stakla takođe imaju svojstvo sprečavanja kondenzacije vlage i stvaranja magle.

Radi očuvanja trajnih svojstava i funkcionalnosti tokom vremena, predviđeno je i farbanje zaštitnim slojem određene tečnosti, kako bi još više poboljšala karakteristike. Konstrukcija je vrlo lagana i jednostavna za ugradnju, pa tako nema potrebe za angažovanjem većeg broja radnika, da više dana postavljaju, već je sve čak nakon nekoliko sati završeno. Veći broj dihting guma, termo-prekid i veliki izbor brava i ručki takođe su prednost ove stolarije. Aluminijumska stolarija je vrlo moderna, inovativna i uklapa se odlično u privatni ili poslovni prostor, što je važan estetski deo uređenja prostora.

Nedostaci aluminijumske stolarije

Iako ima znatno više prednosti, aluminijumska stolarija ima i neke nedostatke. U najvećoj meri visoka cena je ključni okidač zašto se kupci pre odluče za PVC stolariju, umesto za ovu vrstu. Opravdana kvalitetom i karakteristikama, viša cena se kompenzuje upravo time što se ne javlja potreba nakon proticanja vremena da se vrše zamene delova, ili čak celih konstrukcija. Nedostatak ove stolarije su i niža izolaciona svojstva, kako toplote i hladnoće, tako i buke, posebno ako govorimo o modelima koja nemaju termo-prekid. Takođe, aluminijum je element koji je u velikoj meri osetljiv na prisustvo soli u vazduhu, što rezultira javljanjem soli na okviru prozora sa spoljne strane. To se rešava preciznom plastifikacijom, nakon čega se izoluju ovi uticaji „galvanskog“ efekta.

Aluminijumska stolarija ima niz odličnih karakteristika, koje se vremenom uvećavaju, razvijaju i dodatno poboljšavaju. Iako postoje neki nedostaci u zavisnosti od modela i vremenskih uslova, u pitanju je stolarija čiji kvalitet opravdava nešto višu cenu u odnosu na druge vrste prozora i vrata.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva