Prednosti i mane polovne PVC stolarije

Prednosti i mane polovne PVC stolarije

Category : Blog

PVC stolarija je sve popularnija na našem podneblju. Dotrajali drveni prozori, krovni prozori, terasna i ulazna vrata zamenjuju se PVC elementima.

Razloga za popularnost PVC stolarije je mnogo – lepo izgleda, u ponudi je široka paleta boja i materijala koji zadovoljavaju sve estetske kriterijume. Pored estetskog momenta, PVC stolarija je otporna, izdržljiva, dugo godina nakon kupovine izgleda kao nova, nije je potrebno lakirati. Ukoliko su PVC elementi kvalitetni i napravljeni od dobrog materijala, godinama će služiti, bez ikakvih problema.

Finansijske (ne)prilike često navode naše ljude da pre svake veće investicije provere da li se predmet kupovine može nabaviti polovan, ali u dobrom i očuvanom stanju. PVC stolarija nije izuzetak. Velika potražnja dovela je do široke ponude polovne PVC stolarije, ali kupci se često pitaju da li je ulaganje u polovne PVC elemente dobra investicija?

Polovna PVC stolarija ima svoje prednosti i mane, a u nastavku teksta ćemo pokušati da vam pomognemo da lakše napravite izbor između polovne i nove PVC stolarije.

Prednosti PVC stolarije

Ako vas finansijske mogućnosti ograničavaju, a vaši prozori, krovni prozori ili vrata su dotrajali, sigurno razmatrate mogućnost zamene postojećih elemenata polovnim PVC komadima. Polovni PVC elementi, iako predstavljaju rizik, ipak imaju i određene prednosti.

  • Polovna PVC stolarija može da bude prihvatljivo prelazno rešenje, dok ne budete finansijski u mogućnosti da je zamenite novom stolarijom.
  • Povoljnija cena polovne PVC stolarije.
  • Polovna PVC stolarija je funkcionalnija nego dotrajala ili oštećena drvena stolarija.

Nedostaci polovne PVC stolarije

Kupovina polovne PVC stolarije uvek je rizik, jer ne dobijate dovoljno informacija o kvalitetu, starosti i poreklu kupljene robe. Iako se nekad može desiti da vaša kupovina bude uspešna i polovni komadi posluže izvestan broj godina, često se dešava i drugačiji scenario.

Kvalitet polovne PVC stolarije je uvek upitan

Kada kupujete novu PVC stolariju uz kupljen proizvod dobijate deklaraciju, koja jasno govori od kakvih materijala je napravljen proizvod. Polovna stolarija ne dolazi sa deklaracijom. Deklaracija je bitna jer govori o kvalitetu. PVC stolariju odlikuje otpornost i izdržljivost, ali samo ako je napravljena od dobrih materijala i ako je prilikom njene izrade ispoštovan standard kvaliteta.

Na tržištu postoje PVC prozori, vrata i krovni prozori visokog kvaliteta, sačinjeni od PVC i aluminijuma, dok postoje i komadi koji izgledom nalikuju na visokokvalitetne, dok to zapravo nisu. Materijali od kojih su takvi komadi napravljeni brzo propadaju i kvare se, a uz to predstavljaju i rizik po zdravlje ljudi. PVC stolarija je izložena promenama temperature, a nekvalitetni materijali na velikoj toploti otpuštaju opasne materije koje mogu biti štetne po ljudsko zdravlje.

Kupovinom polovne PVC stolarije nikada sa sigurnošću nećete znati od kakvog su materijala, recimo, krovni prozori koje ste kupili.

Poreklo polovne PVC stolarije je nepoznato

Preprodavci polovne PVC stolarije često naglašavaju da je roba uvoz iz Nemačke, jer je nemačka proizvodnja i dalje sinonim za kvalitet na ovim prostorima. Ne sporimo da je nemačka PVC stolarija odlična, ali na našem tržištu je mnogo polovne kineske robe, koja se prodaje kao nemačka.

Nažalost, poreklo polovne stolarije ne možete utvrditi, a često ga zasigurno ne znaju ni sami prodavci. Kineska PVC stolarija nije dobar izbor ni kada je nova, jer se pri izradi često koriste loši materijali. Brave, dihtunzi, okovi su slabog kvaliteta, a staklo ugrađeno u kineske okvire često propušta i magli.

Starost polovne PVC stolarije je nepoznata

Uz sve ostale nepoznanice, starost polovnih PVC elemenata je nepoznata. Često je ne znaju ni sami prodavci, a čak i kad su im podaci poznati, niko vam neće reći da je krovni prozor bio u upotrebi 20 godina pre nego je došao do vas. Rizik je izvestan – vaš polovni PVC krovni prozor može biti star dve godine, a može biti star i 10 godina. Po izgledu PVC stolarije teško je doneti zaključak o njenoj starosti, ali funkcionalnost to svakako pokazuje.

Uz starost, bitan je i način demontaže polovnih elemenata sa objekata sa kojih se skidaju. Često se prilikom demontaže dešavaju lomovi ramova i stakala, koji se potom popravljaju. Popravljeni elementi nikada nemaju funkcionalnost neoštećenih i novih.

Ograničen izbor polovne PVC stolarije

Kada kupujete novu PVC stolariju možete birati boje i dizajn, jer se novi komadi mogu izrađivati po vašoj želji. Prilikom kupovine polovne PVC stolarije nemate taj luksuz, nego ćete morati da tražite odgovarajući komad, naročito ukoliko nije standardni, odnosno da odaberete nešto od ponuđenog.

Šta odabrati?

Kupovina polovne PVC stolarije je kupovina mačke u džaku. Može se desiti da vas sreća posluži, ali veća je verovatnoća da ćete uložiti novac u nečije islužene i stare PVC elemente. Ako razmišljate o zameni postojećih prozora ili vrata, naš savet vam je da investirate u novu PVC stolariju.

Nova PVC stolarija proizvođača koji ima dugogodišnju tradiciju i iskustvo biće u službi estetike i bezbednosti vašeg doma. Kupovinom nove PVC stolarije bićete sigurni da ste uložili novac u kvalitetne i ispravne elemente, što će potvrditi i deklaracija, kao i garancija na kupljeni proizvod.

Prozori, krovni prozori, terasna i ulazna vrata nisu investicija koja se ponavlja svake godine, zato kad kupujete, kupujte pametno i kupujte novo.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva