Ovo su najvažniji koraci pre otvaranja firme

  • 0

Ovo su najvažniji koraci pre otvaranja firme

Category : Blog

Otvaranje firme ne mora da bude komplikovan proces – ukoliko unapred znate sve korake koje treba da preduzmete i ukoliko uz sebe imate stručnjaka koji će vas kroz iste sprovesti – ne morate uopšte da brinete! I koliko god bilo učestalo u poslednje vreme, otvaranje firme i dalje jeste velika stvar, a donošenje odluke o tome da najzad budete sam svoj gazda, jedna je od najvećih koje ćete ikada doneti. Ipak, ostavite za sada slavlje po strani i upoznajte se sa koracima koji vas čekaju pre nego što osnujete svoju firmu. 

Za otvaranje firme važan je njen naziv

Pre otvaranja firme potrebno je da donesete neke poslovne odluke koje će u velikoj meri uticati na budućnost vašeg poslovanja. Pre nego što uopšte krenete u ceo potupak, treba da znate čime će se vaša firma baviti, gde će biti registrovano njeno sedište, da li ćete ući u sistem PDV-a, koliko zaposlenih ćete imati i slično. Ipak, hajde da krenemo redom, od onog možda i najlakšeg – kako će se vaša firma zvati?

Jako je važno da se vaša firma ne zove isto ili slilčno nekoj drugoj, a to ćete najlakše proveriti pretragom u APR-u. Ukoliko je željeno ime slobodno, odmah ga možete i rezervisati. Prilikom odabira imena vaše firme trebalo bi da se vodite zakonskim obavezama i smernicama jer ukoliko ne ispoštujete neko od pravila, vaš zahtev za registraciju može biti glatko odbijen. 

Poslovno ime vaše firme treba da sadrži naziv, pravnu formu (npr. DOO) kao i mesto u kom je registrovano njeno sedište. Naziv firme može da sadrži rimske i arapske brojeve, a mora biti napisano latiničnim ili ćiriličnim pismom i izuzetno je važna doslednost u korišćenju pisma i velikih ili malih slova. Dozvoljene su i strane reči i karakteri, ali samo one koje se mogu napisati slovima engleskog jezika. 

Koja će biti šifra delatnosti?

Vaša firma mora imati šifru delatnosti, a šifra delatnosti se odnosi na oblast, najvažniju delatnost kojom će se firma baviti. Pretežna, vodeća ili dominantna delatnost odnosi se na one poslove kojima će se firma najviše baviti radi sticanja profita. Pored njih, postoje i sporedne delatnosti koji se odnose na sve one dodatne poslove koje možete obavljati kao firma, naravno, osim ukoliko ne postoje zakonska ograničenja. Šifre delatnosti su važne zbog evidentiranja prometa putem fiskalne kase, ali treba znati da su pojedine delatnosti nje oslobođene. Ponekad se dešava da sporedne delatnosti postanu dominantne i u tom slučaju se to mora prijaviti i mora se izmeniti osnivački akt. 

Treba pripremiti osnivački akt

Osnivački akt je opšti pravni akt koji uređuje sva bitna pitanja u vezi sa radom vaše firme – poslovanjem, upravljanjem, radnim odnosima i slično. Akt o osnivanju se donosi u formi odluke ili ugovora, u zavisnosti od toga koliko vaša firma ima osnivača. 

Adresa firme

Na kraju, pre otvaranja firme, potrebno je odrediti i mesto sedišta, odnosno adresu vaše firme koja će se naći i u registru. Biće vam potrebna i adresa za pristizanje pošte koja može biti ista sa samim sedištem, ali biće neophodno posebno naglasiti i adresu za pristizanje elektronske pošte, odnosno email. U poslednje vreme je moguće registrovati i virtuelnu kancelariju što je jako povoljno i praktično za firme određenih delatnosti. 


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva