Odaberite prave boje za vaše prostorije

  • 0

Odaberite prave boje za vaše prostorije

Category : Blog

Boja zidova u domu umnogome doprinosi utisku koji odaje o onima koji u njemu žive, a sa druge strane, ima uticaja i na svakodnevni život domaćina. Odavno je poznato da određene boje više ili manje odgovaraju različitim prostorijama u stanu u odnosu na njihovu namenu.

U kuhinji mogu biti poželjne žive boje poput žute, crvene ili narandžaste, dok bi u spavaćoj sobi ove boje imale suprotan efekat od onog koji je poželjan, pa se tu preporučuju pastelne umirujuće boje, poput plave ili rezedo zelene. Odabrati prave boje za krečenje može ponekad biti teži posao nego samo krečenje, ali uz pravilnu organizaciju može postati zabavno i relaksirajuće.

Nabavka uzorka i odabir boje za krečenje

Prvi korak je nabaviti uzorke i palete boja. Savet iskusnih molera je da se o boji zidova ne odlučuje na osnovu uzorka boje veličine margine u svesci, uzorak boje za krečenje od bar četvrtine kvadratnog metra već može stvoriti određenu sliku, posebno način kako se uklapa sa postojećim nameštajem.

Drugi savet je da odaberete kvalitet. Jeftinije boje za krečenje isprva mogu izgledati kao ušteda, ali se može i desiti da finalno delo ne izgleda dobro kada se osući. U tom slučaju morate da nanesete još jedan sloj i tako dok ne budete zadovoljni intezitetom boje. I onda trošak ispadne isti. Skuplje boje za krečenje se brže suše, neke čak i za 30 minuta, tako da za drugu ruku prelaza bojom ne morate čekati čitav dan.

Odabir boje prema prostoriji

Kod odabira boja za zidove u prostorijama u domu postoje neka osnovna pravila koja, ako se poštuju, dom može delovati skladno, čak i kod eksperimentisanja stilovima ili primene nekih novih trendova u uređenju stana.

Ulazne prostorije ne bi trebalo krečiti u tamne boje, u ovom delu doma poželjne su tople boje koje doprinose osećaju intimnosti i dobrodošlice.

Dnevna soba bi trebalo da bude u tonovima koji podstiču društvenost, a da nisu mnogo drečave. Ovome bi odgovarale nijanse žute ili narandžaste, svetlije zelene. Za one koji žele nešto drugačije, siva ili braon boja možda mogu biti privlačne za dnevnu sobu, kao boje koje stvaraju osećaj mira i staromodne elegancije. Uz pažljiv odabir ostatka nameštaja i dodataka, jastuka i ćebadi u kontrastnim bojama, ljubičastim ili žutim može se stvoriti neverovatan efekat.

U kuhinji su poželjne žive boje kao što su crvena, narandžasta, dok bela ističe boju hrane. Trpezarija, takođe, može biti u ovim bojama, jer žuta podstiče rad jetre, a narandžasta dobro utiče na apetit. Crvena boja, pak, iako daje živost, u trpezariji može uticati suviše podsticajno na apetit i povećanu brzinu pri jelu.

Radna soba bi trebalo biti u boji koja podstiče umnu aktivnost i radne sposobnosti. Takve boje su one koje imaju žutu komponentu, ali može biti zelena ili tirkizna.

Konačno, spavaća soba, po prirodi stvari ne trpi jarke boje, crvena može izgledati kao izazov, ali za dobar san, najbolji su plavi tonovi koji deluju opuštajuće.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva