Koji delovi nameštaja spadaju u okov za nameštaj

  • 0
Rucice za namestaj

Koji delovi nameštaja spadaju u okov za nameštaj

Category : Blog

Kada se odlučimo da radimo nameštaj po meri potrebno je izabrati kvalitetne materijale, koji će dugo trajati i ispuniti uslove garancije. Pored spoljnog materijala potrebno je izabrati i unutrašnje delove, koji će takđe doprineti kvalitetu celokupnog nameštaja, a ne samo estetici. U taj deo posebno spadaju okovi za nameštaj. Okovi za nameštaj su delovi nameštaja koji mu daju potporu i omogućavaju da besprekorno funkcioniše. U okove za nameštaj spadaju šarke, klizači, podizni mehanizmi, klizni sistemi, sitan okov i mnogo toga drugog.


Ručice

Ručice predstavljaju okov za namštaj koji služi u dekorativne svrhe s obzirom na to da se uvek nalaze spolja i doprinose estetskom izgledu nameštaja. Postoje različiti modeli, veličine i izgled ručica koji se mogu proizvesti po želji kupca ili odabrati već gotove. Ručice se proizvode od različitih materijala kao što su aluminijum, inox, plastika i sl. Ručice mogu biti u ulozi čiviluka pa se tako proizvode i u različitim oblicima.

Šarke

Šarke su okovi za nameštaj koji služe za lakši način otvaranja vrata od komoda, fioka, ormana i klasičnih vrata. Šarke bi trebalo da budu dobrog kvaliteta kako bi se otvaranje i zatvaranje vršilo neometano. Pored toga, iako su slabo vidljive mogu davati estetski dopronos, pa tako ulepšavati ulazna vrata sobe, kupatila ili stana. Šarke mogu biti proizvedene za različite uglove otvaranja, klasične i klip, pa je takođe neophodno s vremena na vreme ih “podmazivati” kako duže trajale kako šarke tako i vrata.

Fioke i klizači

Pored navedenog u okove za nameštaj spadaju i fioke kao i klizači za fioke. Fioke mogu biti manje, veće, šire, uže, plitke i duboke, u zavisnoti od želje kupca kao i toga gde se nalaze. Fioke se mogu proizvoditi samostalno ili u kombinaciji sa plakraima, stolovima, kuhinjskim elementima. Svakako, kod fioka je bitno da budu kvalitetne, da se lako izvlače i uvlače, bez kočenja i ometanja. Takođe, mnogi danas traže fioke koje ne “udraju” odnosno se polako zatvaraju kako ne bi pravile buku ali i štetile material od koga su napravljene. Veoma bitnu ulogu u kvalitetu fioka igraju klizači za njih napravljeni. Klizači mogu biti oni koji se otvaraju na pritisak, skriveni klizači, klasični sa točkićima, i drugi.

Podizni mehanizmi i gasni amortizeri

Kada se odlučimo da pravimo kuhinju po meri, tada ćemo iskoritisti sav prostor koji postoji kako bi se elementi potpuno uklopili ali i bili efektivni za korišćenje. U tom slučaju, većina ljudi se bazira na korišćenje gornjeg odnono plafonskog dela za ugradnju elemenata. Kod takvih elemenata važnu ulogu u celom sistemu igraju podizni mehanizmi koji omogućavaju otvaranje i zatvaranje vrata gornjih elementa. Na taj način oni obezbeđuju maksimalno korišćenje prostora. Pa kao i kod fioka i kliznih sistema, podizni mehanizmi moraju biti adekvatno postavljeni i kvalitetni kako bi obezbedili kvalitet i dugtrajnost u korišćenju elemenata, smanjili udarce vrata i obezbedili konforan rostor.

Klizni sistemi

Klizni istemi su još jedan deo koji spada u okov za nameštaj. Koriste se kod kliznih vrata, plakara, terasa i slično. Veoma su moderni i pogodni za male prostore, čineći ih lepšim, komforinijim i udobnijim. Kvalitet kliznih sitema zavisi od proizvođača ali i načina čuvanja. Ukoliko se odlučite za varijantu klizećih vrata, ne samoo da ćete učiniti vaš dom modernim već I praktičnjim i većim.

Bravice za nameštaj

Bravice za nameštaj se danas proizvode u različitim varijantama u zavisnosti od toga gde će biti ugrađene. Pa tako postoje klasične bravice, različite veličine, bravice sa bluetooth-om, bravice za sve vrste nemštaja od drveta, metala, medijapana itd. Jedan su od tipičnih delova okova za nemštaj i služe za bolje funkcionisanje vašeg nameštaja. U zavisnosti od toga gde će biti postavljene, najbolje je posavetovati se sa prodavcem koje izabrati, s obzirom na postojanje velikog broja razliitih bravica.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva