Kako izabrati dobru slavinu

  • 0

Kako izabrati dobru slavinu

Na izbor slavine za sudoperu u kuhinji, ili za kadu, lavabo i bide ako ste ga planirali u kupatilu, najviše utiču dva faktora – funkcionalnost i izgled. Mnogi daju prednost estetici zato što su slavine upadljivi detalj i utiču na ukupan izgled vaše kuhinje ili kupatila. 

Ukazujemo najpre na još jedan bitan faktor već kod kupovine, a to je pritisak vode u vašem stanu ili kući. Oscilacije i slab pritisak vode prave problem. Zato u uputstvu za upotrebu slavine proverite podatak o minimalnom zahtevu za pritisak vode i to neka odredi uži izbor slavina, a tek onda izgled i uklapanje u dizajn prostorije gde ćete je postaviti. 

Obratite pažnju i na otvore na sudoperi ili lavabou, da li su predviđeni za postavljanje slavine. U trendu su slavine na zidu pa to može da bude i vaš izbor. 

Možete birati i boju, jer je završna obrada raznovrsna i može biti u sivoj, zlatnoj, crnoj i beloj boji. 

Takođe možete birati koji vam uložak u slavini više odgovara, standardni ventil, kuglica ili keramički disk. 

Za slavine je ipak najvažnije da ispunjavaju svoju funkciju regulisanja protoka vode u vašem domu, bašti, u poslovnim objektima. One su svuda gde živimo i radimo, jer bez vode ne možemo. 

Kakve slavine postoje 

Postoje razne podele po kojima se slavine mogu razvrstati. Imamo ih u kući i na poslu, u kuhinji i kupatilu, unutra i napolju. Mogu biti zidne i stojeće, jednoručne i dvoručne, moderne i retro. Podela je više, a namena ostaje ista – da pustimo ili zatvorimo protok vode kada nam je potrebna.  

Slavine se razlikuju po tome da li su jednoručne, dvoručne ili senzorske. Jednoručne slavine jednom ručicom koja se ili okreće ili pomera (gore-dole ili levo-desno) puštaju hladnu ili toplu vodu ili su pomešane. 

Dvoručne slavine imaju dve ručice, jednu za toplu i drugu za hladnu vodu. Podešavanjem obe ručice biramo kakvu vodu želimo, hladniju ili topliju.

Slavine sa senzorima reaguju na pokret ispred senzora. Kada senzor detektuje pokret, slavina otvara ili zatvara protok vode.

Podela prema principu rada

Slavine rade na osnovu nekoliko osnovnih principa:

  • princip ventila,
  • princip kuglice,
  • princip keramičkog diska.

Većina slavina koristi ventilski mehanizam koji omogućava ili sprečava protok vode. Ventil se otvara ili zatvara okretanjem ručice slavine. 

Slavine sa kuglastim ventilom koriste kuglu sa rupom kao prekidač protoka vode. 

Postoje modeli slavina koji koriste keramičke diskove koji se pomeraju jedan u odnosu na drugi kako bi kontrolisali protok vode.

Kvalitet i brend 

Preporuka je da kupite kvalitetnu slavinu koja će dobro da radi i dugo da traje. Garancija kvaliteta je obično brend čije ime uliva poverenje. Pojedini brendovi namenuli su se na svetskom nivou, ali i manje poznati proizvođači izrađuju slavine dobrog kvaliteta i one su po pravilu jeftinije.

Slavine se razlikuju i prema specifičnostima po kojima su brendovi prepoznatljivi na tržištu. Pojam kvaliteta su Grohe slavine nemačke multinacionalne kompanije koja je među vodećim svetskim brendovima u oblasti sanitarnih armatura. Tu su i američka Delta, japanski Toto, Rosan i King koje su takođe u prodaji u Srbiji. 

Slavine svetskih brendova se i razlikuju upravo prema specifičnostima kojima daju prednost, kao što je inovativna tehnologija za štednju vode kod Grohe slavine. Druge kompanije daju prednost eleganciji, treće dizajnu, četvrte izdržljivosti, tako da na tržištu imate širok izbor kvalitetnih slavina za svaki ukus u svačiji džep. 

Odgovor na pitanje kako izabrati dobru slavinu je jednostavan. Kupite kvalitetnu slavinu, pravilno rukujte njome bez nasilnih pokreta, održavajte je i čistite od kamenca i imaćete dobru slavinu sa značajno produženim radnim vekom. 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva