Budite sami svoj majstor

  • 0

Budite sami svoj majstor

Koliko puta ste čuli ili sami izgovorili, posle odlaska majstora, rečenicu: „Kakav lopov, kako me opelješio…“ Ukoliko nemate majstora u kog imate poverenje i ko vam već duže vreme dolazi i obavlja sitnije ili krupne popravke po stanu ili kući, lako se može desiti da se vaš budžet osetno poljulja posle neke majstorske intervencije. Često se dešava da majstorske ruke preplatite ili da za nešto što traje 5-10 minuta i što ste i sami mogli da uradite, date pozamašnu sumu novca koju ste mogli svakako iskoristiti na mnogo bolji način.

Kako biti sam svoj majstor

Prvenstveno je potrebna želja da se nešto nauči i volja da se pokuša nešto novo. Na samom početku potrebno je i određeno finansijsko ulaganje koje će se svakako isplatiti, jer kad jednom kupite neophodan alat, on će vam trajati godinama. Naravno, podrazumeva se da ćete kupiti kvalitetan i proveren alat za sve što vam je potrebno i koji vas neće ostaviti na cedilu kad krenete da majstorišete po kući.

Postati majstor preko interneta

Nećete verovati, ali na Youtube snimcima možete pronaći sve što vas interesuje vezano za sitne ili krupne majstorije po stanu, renoviranje, krečenje… Savetujemo ipak da pratite kako radi sam majstor kada dođe kod vas, pa da kasnije pokušate i vi sami to da odradite.

Koje poslove po kući možete i sami obavljati

Krečenje je način da osvežite i promenite izgled vašeg stana. Angažovanje molera je skupo, a sam posao nije previše komplikovan ni težak ukoliko nemate neke posebne zahteve i tehnike koje samo profesionalac može da odradi. Ukoliko radite u društvu posao će biti još lakši. Kao svaki iskusan moler, pri krečenju dobro zaštitite nameštaj i podove.

Posedovanje solidne hobi bušilice i šrafilice vam daje mogućnost da mnogo sitne poslove obavite sami. Od kačenja svetiljki, raznih stalaka, stalažica i garnišni, do montiranja ili demontiranja nameštaja.

Ukoliko vam negde u stanu curi voda, odmah će vam prvo pasti na pamet kako da što pre nađete vodoinstalatera, ali imajte na umu da oni svoje usluge naplaćuju vrlo skupo, a sve što vam je potrebno je odgovarajući alat i rezervni delovi koje možete kupiti od novca koji biste samo dali majstoru na ruke. Takođe, ukoliko je slivnik začepljen, postoje stari dobri trikovi koji vam mogu pomoći. Jedan od njih je sledeći: potrebno je da sipate pola šolje sode bikarbone u slivnik, a zatim pola šolje sirćeta. Nakon više od pola sata, vaš slivnik će ponovo funkcionisati.

Farbanje stolarije može biti naporno i dosadno, ali sve zavisi kako gledate na stvari.  Ukoliko na umu imate krajnji cilj, a to je lepši izgled vašeg životnog prostora, sve će biti lakše. Priprema podloge za farbanje, odnosno uklanjanje stare boje je često duži deo posla  od samog farbanja. Ukoliko želite da budete sami svoj majstor i pohvalite se da je nova boja vrata, prozora ili starih komada nameštaja, vaših ruku delo, neophodno je da imate i odgovarajući alat, precizne ruke i oštro oko. Brusilica će vam pomoći da postignete glatku i ravnu površinu koja će biti idealna za dalju obradu ili nanošenje završnog premaza.

Sitne popravke na automobilu koje možete sami obaviti

Svog četvorotočkaša ne morate za svaku sitnicu voditi kod majstora. Ne savetujemo, naravno, da preskačete male ili velike servise i da posetite automehaničarsku radnju u slučaju nekog bitnog kvara, ali gume ili sijalice možete zameniti i sami.

Ukoliko postanete sami svoj majstor uštedećete i novac, ali i osetiti veliko zadovoljstvo zbog toga što ste nešto novo savladali. Puno uspeha vam želimo u ovoj avanturi.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva