Svi saveti na jednom mestu za pravilan postupak lepljenja tapeta na zidove

  • 0
Postavljanje tapeta

Svi saveti na jednom mestu za pravilan postupak lepljenja tapeta na zidove

Category : Blog

Dosta vam je jednoličnog bojenja zidova, odlučili ste se da prostorije oplemenite smelim dezenima tapeta. Šta morate da uradite za fenomenalni rezultat?

Izbor lepka, tapeta i potrebne količine?

Davna prošlost su tanke papirne tapete kratkog veka trajanja koje skidate guljenjem sa zidova uz veliki napor. Kvalitetne tapete nisu providne i debljine su minimum 2mm i imaju deklaraciju o lakom načinu postavljanja, čišćenja i skidanja. Postoje one izrađene od vlakana – pliš, vuna, staklena vlakna koji obezbeđuju veliku izdržljivost, sintetičke za antibakterisko dejstvo, plastificirane tj. Vodootporne tapete …izbor je ogroman.

Lepak je poželjno kupiti od istog proizvođača od kog su i tapete i svakako ne kupujte jeftine varijante – skupo će vas koštati na kraju!

Koliko rolni je potrebno zavisi od površine koja se prekriva, ali ako je potrebno uklapanje šara na tapetama biće više otpada pa kupite veću količinu. Slobodno uračunajte i površinu vrata i prozora, nećete imati velik ostatak. Kada su u pitanju tapete Beograd definitivno ima najviše specijalizovanih radnji gde možete pronaći veliki izbor tapeta bilo da vam treba za kuhinju, kupatilo ili dnevni boravak.

Tehnike postavljanja tapeta

Moderne varijante tapeta se lako postavljaju i još lakše uklanjaju pa su zato rado korišćene u skoro svakom domu ili poslovnom prostoru. Prvo se zid očisti, dodatno skinu prljavštine i osuši za odlično prijanjanje lepka. Papirne tapete zahtevaju sloj lepka i na zidu i na samim tapetama, kod ostalih varijanti lepak se nanosi obično samo na zid i time se on manje troši.Da se tapete pravilno zalepe potrebno povući vertikalu i tapet zalepiti pažljivo od plafona ka podu pod pravim uglom. Ne počinjite od sredine, krenite od svetlijeg dela prostorije (prozora) ka tamnijem za vizuelno lepše uklapanje. Kada je prva rolna postavljena ostale se lepe u milimetar jedna pored druge. Nakon svakog lepljenja sunđerom se brišu da se istisne vazduh ispod tapeta, ali sitni balnočići se otklanjaju i iglom pa nakon sušenja nema nabora.

Nešto složenije je lepljenje tapeta sa nekim dezenom gde se šare moraju lepo uklopiti, pa zahteva i dodatno sečenje na uže trake i preciznost. Vrlo često su ovakve tapete za dečiju sobu, ali i tapete za dnevnu sobu ili spavaću. Aljkav rad nije dobrodošao ni u jednoj varijanti. Za foto tapete možda je najbolje angažovati stručno lice, naročito ako je reč o velikom formatu i uklapanju nekoliko delova u jednu sliku. Prvo, obično taj zid je ceo izložen pogledu pa su greške uočljivije, drugo foto tapete moraju imati pravilnu poziciju na zidu ali i bez vidljivih prelaza između delova same slike.

Neverovatno zvuči ali neke su vodootporne tapete u toj meri naprednog kvaliteta da se koriste kao tapete za kupatilo, tapete za kuhinju ili fasadu! Lepljenje tapete preko pločica se odvija u nekoliko faza – na pločice se nanosi glet masa pa prajmer, kad se osuši stavlja se lepak i tapete lepe sasvim normalno. Preko ide zaštitni premaz za decenijsko trajanje. Za početnike dobra varijanta su i samolepljive tapete pa se nećete mučiti sa lepkovima samo postepeno skidate foliju sa zadnje strane, pažljivo lepite i to je to. Za dodatnu komociju mogu se odlepljivati i premeštati za sitne popravke.

Imajte strpljenja pri ovom procesu. Ako se čini komplikovanim, angažujte stručnjaka, ali nemojte odustati od ovih divnih ukrasa za zidove, nećete zažaliti.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva