Redovno pranje tapaciranog nameštaja

  • 0

Redovno pranje tapaciranog nameštaja

Category : Blog

Ako se pažljivo uređuje stambeni ili poslovni prostor, on se često ne može zamisliti bez tapaciranog nameštaja. A upravo ovaj tapacirani nameštaj doprinosi stvaranju komfora u prostoru za odmor ili rad u kojem se provodi dosta vremena. Zbog toga je redovno pranje nameštaja izuzetno važno, a ne dozvolite da nečistoća i prljavština uništavaju izgled vašeg tapaciranog nameštaja.

Kao i za svaki drugi komad i za tapacirani nameštaj savetuje se da se, pored redovnog standardnog čišćenja, periodično tretira i pere u profesinalnim servisima za dubinsko pranje namestaja.

Da li je tapacirani nameštaj praktičan?

Danas je moderan život znatno ubrzan, a u značajnoj meri tapacirani nameštaj tokom pauza i odmora pruža priliku da se na njemu opustimo i odmorimo kako bismo kasnije bili produktivniji i efikasniji. Ranije je ovaj nameštaj bio isključivo ručno izrađen zbog čega je i njegova cena bila znatno visoka. Ipak, jasno je da je kvalitet i dugotrajnost ovog nameštaja opravdana cenom, pa ne iznenađuje što se još uvek može naći u poslovnim ili stambenim prostorima tapacirani nameštaj star i po nekoliko decenija.

Kako se započelo sa serijskom proizvodnjom, tako je i tapacirani nameštaj postao dostupan svima, a osim kože i štofa koji se do sada koristio za njegovu izradu, sada se upotrabljavaju i veštački materijali. Ipak, ovaj nameštaj nije izgubio na kvalitetu i zbog toga se i danas lako kombinuje sa drugim elementima u prostoru.

Ali, iako je kvalitetan i veoma funkcionalan tapacirani nameštaj nikako nije imun na prljavštinu, zato se mora redovno čistiti i negovati. Jedino tako će komadi ovog nameštaja dugo biti funkcionalni i estetski lepi. Pri tretiranju dubinskih delova može da dođe do problema, jer često sunđeri upijaju i zadržavaju nečistoće, a pogotovu tečnost i to dodatno utiče na stvaranje dugotajnih fleka.

Zašto je važno održavati higijenu tapaciranog nameštaja?

Pošto su površine nameštaja stalno izložene kontaktima sa okruženjem one se brzo prljaju. Takav slučaj je is a tapaciranim nameštajem. Bilo da se on koristi frekventno, svako postaje odlično mesto za taloženje vidljivih i nevidljivih čestica nečistoća i prašine. Nečistoća prodire u unutrašnjost materijala koji se koristi za odlaganje, ali prodire i u sunđere, pa zbog toga čišćenje postaje znatno komplikovano.

Kada je nameštaj čist, on dodatno ulepšava i oplemenjuje prostor, a ujedno i čuva zdravlje ukućana i štit ih od alergija i infektivnih bolesti. Ako se higijena tapaciranog nameštaja dugotrajno zanemaruje, onda mogu da se stvore trejnije fleke i da nameštaj ubrzano propada.

Za pranje nameštaja nije dovoljno da se uobičajenim metodama tretira kod kuće, već je poželjno i da se barem jedno u šest meseci profesionalno čisti u uslužnim servisima kkao bi se obezbedila dugotrajnost ovog tapaciranog nameštaja.

Uslužno pranje nameštaja

U sklopu uslužnog pranja nameštaja najpre se identifikuje materijal od koje je zaprljan komad nameštaja. Zatim se bezbednom procedurom testira boja materijala kako bi se sprečilo njeno ispiranje, a onda se određuje da li će se upotrebljavati metode koje koriste penu ili paru. Ovim metodama se omekšavaju fleke i uklanjaju štetni mikroorganizmi. Ako se za pranje nameštaja ne koristi voda, onda se pomoću suvih sprejeva i sredstava obavlja uklanjanje pojedinih nataloženih čestica prljavštine.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva