Prednosti i mane aluminijumskih i PVC roletni

  • 0
alu roletne

Prednosti i mane aluminijumskih i PVC roletni

Category : Blog

Roletne nisu samo estetsko rešenje, iako doprinose u velikoj meri lepšem izgledu kako eksterijera, tako i enterijera određene prostorije, već su veoma funkcionalne i potrebne svakom domu, poslovnom prostoru, te bilo kojoj drugoj prostoriji. Vreme drvenih roletni je odavno prošlo, budući da su jako podložne promenama usled vremenskih uslova, te se brzo menjaju i propadaju. Sa druge strane, što se tiče cena roletne su i dalje jedan od najpristupačnijih vidova izolacije

Zbog toga su već godinama unazad na tržištu kao najbolje rešenje prisutne aluminijumske roletne, kao i PVC roletne. Ali, koju od ove dve vrste roletni odabrati? Upravo u ovom tekstu predstavljamo vam sve prednosti i mane kako aluminijumskih roletni, tako i PVC roletni.

Aluminijumske roletne

Aluminijumske roletne su jako popularne upravo zbog materijala od kojeg su napravljene. Aluminijum ima visoke izolacione sposobnosti, kao i vrlo kvalitetnu završnu obradu. Ono zbog čega se mnogi odlučuju upravo za roletne izrađene od aluminijuma jeste činjenica da je materijal prilično lak, pa se koristi za veće staklene površine, kao što su veliki prozori i ogromna balkonska vrata. Međutim, aluminijum je dobar provodnik, zbog čega su mu potrebni dodaci kako bi imao dobru zvučnu i toplotnu izolaciju, ali s obzirom na današnju tehnologiju izrade, ovo zaista nije nikakav problem kod aluminijumskih roletni. 

ALU roletne su odlične za zaštitu od vetra, kiše, snega, toplote, što je opet omogućeno činjenicom da je svaka letvica roletne ispunjena materijalom koji se naziva poliuretan. Dolaze uglavnom u beloj boji, ali su zastupljene i u sivoj i braon boji, a po želji se izrađuju i u drugim bojama. Aluminijumske roletne mogu biti sa spoljašnjom ili unutrašnjom kutijom, uglavnom kutije poseduju mehanizam protiv zaglavljivanja roletne, a tu je i prednost u vidu njihove dugotrajnosti, jer se radi o materijalu koji je jako dugog veka. Pametnim i racionalnim korišćenjem roletni izrađenih od aluminijuma moguće je sačuvati toplotnu energiju čak do 10%, što u velikoj meri smanjuje računa za potrošnju električne energije.

PVC roletne

Pored Alu roletni, one koje su uz njih jako dugo popularne i tražene jesu PVC roletne, bez ikakve sumnje. Najpre, postoji jedna velika činjenica koja utiče na njihovu popularnost, a to je sama cena PVC roletni, koja je često dosta manja od svih ostalih. Međutim, pored toga, postoje još mnoge prednosti roletni izrađenih od PVC materijala. 

PVC roletne su mnogo otpornije na koroziju nego što su to ALU roletne, a obe vrste odlikuje dug vek trajanja, te otpornost na različite vremenske uslove. PVC roletne odlikuje savršena zvučna i toplotna izolacija, pa nećete imati briga da li će toplotna energija nekontrolisano napuštati vaše prostorije. Kao i kod prethodnih, tako i ove roletne odlikuje vrlo jednostavno i lako održavanje.

Bilo koji materijal da odaberete kada su roletne u pitanju, sigurno je da nećete napraviti neku grešku. Odluka često zavisi od samih želja i zahteva, kao i finansijskih mogućnosti, budući da se cene između ova dva materijala razlikuju. Ali, ono najvažnije jeste da i ALU roletne, baš kao i PVC roletne, najpre štite od toplote i hladnoće, te štede energiju koju trošite, a onda će vas definitivno zaštititi od buke, znatiželjnih pogleda, što znači da će štititi vašu privatnost, kao što će biti i dodatni korak u postizanju sigurnosti vašeg doma ili poslovnog prostora.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva