Oformite najbolji bazen za dvorište

  • 0

  Oformite najbolji bazen za dvorište

Category : Blog

Ukoliko ste odlučili da ovog leta obezbedite sebi bazen u dvorištu, ali još uvek imate neke nedoumice, postoje odgovori. Kad znate šta želite i kako da to ostvarite, do realizacije planova će sigurno doći. 

Mesto za bazen za dvorište

Idealno mesto za bezen u dvorištu je najosunčaniji deo dvorišta, kako bi voda mogla da se zagreva prirodno, na suncu. Ukoliko niste u mogućnosti da ispunite ovaj zahtev, možda će biti potrebno da u bazen ugradite i poseban sistem za grejanje vode. Pored ove stavke, treba razjasniti kakvo tlo je pogodno za bazen za dvorište. Ukoliko je reč o podzemnim bazenima, koji su i ugradni, neophodno je da prostor na kome će on biti učinite pristupačnim za njegovu izgradnju i da imate u vidu šta ćete sa prostorom oko bazena, pošto bude napravljen. Što se tiče montažnih bazena, neophodno je da se površina na koju će biti postavljeni detaljno očisti, zatim da se poravna i po mogućstvu zastre nepropustljivom podlogom.

To je naročito važno ako je reč o bazenima na naduvavanje. Preporučljivo je da se montažni bazeni za dvorište postavljaju na betonskim površinama, jer zemlja, koliko god da je tvrda, natapa se vodom i vremenom bazen pomalo počinje da ponire. Pored toga, važno je i ne postavljati bazene pored visokog rastinja, naročito listopadnog drveća, jer će nam to stvoriti veliki problem u pogledu čišćenja bazena. S tim u vezi bi bila i obavezna nepropustiva prostirka, odnosno prekrivač. Njega možemo upotrebiti kad god ne koristimo bazen, bilo da je to u nekom periodu tokom leta ili u toku zime (u slučaju da ne razmontiravamo i sklanjamo montažni bazen).

Podzemni ili nadzemni bazen za dvorište?

I jedna i druga varijanta imaju i svoje mane i svoje prednosti. Ukoliko se opredelite za podzemni bazen, morate znati da je to trajno rešenje. Ono zahteva više novca, više ulaganja, povezivanje ugradnog bazena sa celim sistemom. Zahteva ozbiljne majstorske radove po projektu i pristup mašinama sve dok traje izgradnja. Međutim, to ćete napraviti jednom za svagda. Žrtvovaćete, recimo, jedno proleće, kako biste svakog narednog leta mogli da budete pored bazena. To će ostati i vašim pokolenjima, a dobro je pomenuti, da ugradni bazeni za dvorište, u slučaju prodaje, kući znatno podižu cenu na tržištu.

Što se tiče montažnih, nadzemnih bazena, za koji god da se odlučite (sa čvrstom konstrukcijom ili na naduvavanje), ta odluka ne mora biti trajna. Možete ga sklapati i rasklapati (u toku sezone i van nje), menjati mu mesto i znatno uštedeti. Naravno, ovi bazeni, naročito ako su na naduvavanje, mnogo kraće i traju. Pored toga, iako su mobilni i separatni, morate imati u vidu da i njihovi delovi zauzimaju prostor i da im svaka ponovna montaža skraćuje vek. 

Održavanje bazena za dvorište

Nevažno je za koji se model i tip opredelite, svi se bazeni danas lako održavaju. Pumpe prečišćavaju vodu, uz naravno, neophodna i preporučljiva hemijska sredstva. Dobri filteri za vodu vam garantuju bezbedno kupanje i uživanje, pa vodu ne morate često menjati. Pored toga što sredstva vodu prečišćavaju, postoje i ona koja regulišu ph vrednost vode i štite je od algi i bakterija. 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva