Majstorski trikovi: kako da znate da li su pločice u vašem domaćinstvu kvalitetno postavljene?

  • 0

Majstorski trikovi: kako da znate da li su pločice u vašem domaćinstvu kvalitetno postavljene?

Category : Blog

Dobar keramičar ne može biti svako, zato je važno kako birate one profesionalnce koji će raditi na uređenju ili renoviranju vašeg doma. A da biste mogli da ispratite tok rada, a ujedno i kvalitet rada treba da obratite pažnju na nekoliko stvari. To možete uraditi samo ako ste dobro informisani pred početak ovog procesa. 

Nadgledanje radova u vašem domaćinstvu nije nešto loše, već nešto što je neophodno kako biste bili sigurni da je posao odrađen dobro i da će vas služiti više godina. 

Vaš zadatak je da odabere prave pločice koje odgovaraju mestu kojem su namenjene i da ispunjavaju vaše estetske kriterijume. Pored toga imaćete zadatak i da ocenite rad majstora ali to nećete moći pre nego znate šta je potrebno da cenite. 

Šta znači kvalitetno postavljane pločice?

Za nekoga to može značiti da su pločice postavljene ravno, ne zamišljajući o kvalitetu vezivnog materijala. Čime bi se fokus stavio samo na estetski izgled, ali ne i suštinu koja podrazumeva više bitnih aspekata koji se odnose na celokupan proces rada. 

Pre svega podloga na koju se postavljaju pločice mora biti ravna i očišćena od svih nečistoća i prašine. Ižsto važi i za pločice koje moraju biti čiste i unapred pripremljnje i isečene. Prostor koji je predviđen za uređenje mora biti detaljno i precizno izmeren. I preporučuje se da se detaljno sve pregleda i proveri pre početka glavnih aktivnosti.

Ključ je u odabiru odgovarajućeg lepka za keramiku

Onda kada odaberete kvalitetan vezivni proizvod, odnosno lepak za keramiku,  između pločice i podloge odradili ste pola posla. Nema brige oko toga da će pod većim pritiskom, vlagom ili toplotom da otpadne neki deo ili cela pločica. Lepak za keramiku pre upotrebe potrebno je dobro promešati i ostaviti malo da ostoji kao bi se dalo vremena svim aditivima sadržim u njemu da ,,prorade“. Odabri pravog lepka za kerminuku zavisiće od više faktora. Pre svega od toga da li se koristi za spoljne ili unutrašnje površine. Sledeći kriterijum odnosi se na usklađivanje toga da li se pločice postavljaju na zid ili pod kao i koja je vrsta podloge ispod njih. Saveti prodavaca u salonima keramike ili već odabranih majstora mogu da budu od velikog značaja. 

Važno je da znate i da se lepak za keramiku nanosi odgovarajućom nazubljenom gletericom. I da bude nanet u dovoljnoj količini. Jer u surptonom, kada se lepak za keramiku ne rasporedi dobro može doći do brzog pucanja i otpadanja. 

Kvalitetan alat u kombinaciji sa pedantnim i preciznim radom je ključ uspeha.

Završni korak predstavlja fugovanje

Ako je sve prethodno odrađeno kako treba velika je verovatnoća i da će se posao fugovanja obaviti u skladu sa tim. Ali ipak obratite pažnju na koji način se pravi fuga i kako se kasnije radi fugovanje. Važno je da se sve fugne sasvim popune, od dna do vrha. Skidanje viška fug mase sa pločica je jednosavno ali dok se još nije potpuno stegla. Vaša uloga će biti u odabiru boje fug mase kao i veličine razmaka koju želite da bude između. 


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva