Koliko će da vas košta izolacija: Cene materijala na jednom mestu

Koliko će da vas košta izolacija: Cene materijala na jednom mestu

Category : Blog

Jedna od najvažnijih stavki, bilo koji posao da je u pitanju, jeste cena određenih radova. Tačnije, cena svih radova, uključujući i materijale. To nam je zapravo jako važno, jer nekada moramo da se ukalupimo u određenu svotu novca, koju trenutno imamo na raspolaganju. A to znači da ćemo nekada morati da izaberemo one materijale koji su jeftiniji, a ne mora da znači da nisu kvalitetni.

U suštini, nećemo sigurno izabrati materijale i elemente vrhunskog kvaliteta, ukoliko za to nemamo novca. Međutim, treba da znate da postoje one stvari na kojima možete da štedite i koje neće napraviti neki veliki problem, ali treba da znate i da postoje one stvari na kojima ne možete da štedite.

Cena stiropora – od 1,7 evra do 2,7 evra

Cena stiropora za fasadu ne varira toliko kada posmatramo različite proizvođače. Ona najviše varira u tipu stiropora. Dakle, kod nas se uglavnom koristi stiropor koji se u narodu naziva i fasadna petica. To je najčešći tip stiropora koji se upotrebljava i vrlo verovatno da ćete se i vi opredeliti za ovaj stiropor. To je stiropor debljine pet centimetara i on košta 1,7 evra po metru kvadratnom. Ono što takođe treba da znate jeste da su kod nas počeli i da se koriste stiropori debljine osam centimetara. Njihova cena je veća i kreće se od 2,7 evra po metru kvadratnom. Sigurnije i bolje će vam naravno biti ukoliko izaberete deblji stiropor, ali će isto tako sasvim u redu biti i ukoliko se odlučite za stiropor koji je debljine 5 cm, jer se i on pokazao kao veoma dobar.

Cena lepka za stiropor – jedan džak oko 400 dinara

Cena džaka lepka za stiropor iznosi oko 400 dinara. Džak ima 25 kilograma. U zavisnosti od toga kolika je površina u pitanju biće potrebno i da vidite da li se uklapate u jedan džak lepka za stiropor. Vodite računa kada birate lepak za stiropor. Naime, lepak za stiropor nije skup, ali bi trebalo da obratite pažnju na marku. Nije svaka marka ista i postoje one koje su značajno lošije od ostatka. Nikako ne biste želeli da vam zbog pogrešnog odabira lepka za stiropor propadne čitav posao.

Cena mrežice – od 0,25 evra

Nakon postavljanja ploča stiropora, biće potrebno i da postavite dodatni sloj. Odnosno, mrežica je sastavni deo radova kada je u pitanju izolacija. Dakle, ona je jednako bitna kao i svi ostali delovi. Njena cena se kreće od 0,25 evra po metru kvadratnom. Ono što treba da znate jeste da bi trebalo uvek i u svakom slučaju da kupite malo više mrežice, nego stiropora. Jasno je koliko će vam ploča stiropora biti potrebno, ali morate da znate da će vam mrežice biti potrebno malo više. Prilikom lepljenja jedna mrežica bi trebalo da se ukrsti sa drugom i samim tim, nećete imati dovoljno ukoliko uzmete istu količinu kao i stiropora.

Podloga za završni sloj – od 4, 5 evra

Kada je u pitanju završni sloj treba da znate da će vam biti potrebno oko 4 do 5 evra po metru kvadratnom za površinu spoljašnjih zidova kuće. Ovaj završni sloj, odnosno podloga za završni sloj je jako važna. Njena cena može varirati i može dostići negde i pet evra po metru kvadratnom, tako da morate da budete oprezni kada je ova podloga u pitanju i morate dobro i na više mesta da se raspitate.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva