Kako zaštiti dom od sunca i suvišne toplote leti

  • 0
rolo-zavese111

Kako zaštiti dom od sunca i suvišne toplote leti

Category : Blog

Ovo je jedno od najčešćih pitanja u letnjim mesecima, jer znamo kako da se rashladimo, znamo kako i da rashladimo svoj dom, ali je nekad teško to održati na duže staze. Prvi odgovor koji svima pada na pamet svakako su klima uređaji koji u nekoliko minuta temperaturu dovode do željene ili prijatne za sedenje, spavanje, rad, ali, potrebno je uvek imati u svesti da klima uređaji nisu toliko zdravi, posebno ne kada tokom dana ostvaruju značajno nižu temperaturu u prostorijama u kojima boravite u odnosu na onu koja vlada napolju. Zato je važno da klime budu umereno uključivane, da se ne bira najniža moguća temperatura, a da rešenje nađete u stvarima koje će učiniti da prekomerna toplota ne uđe u vaš dom.

Roletne

U prvom redu odbrane su najpre roletne. Ukoliko ih imate onda već znate koliko su važne u borbi protiv vrućine u letnjim mesecima, posebno za stanove i prostorije koje su većim delom dana osunčane. Roletne će učiniti da, ako su spuštene kada je sunce najjače, kao i same temperature, vaš dom bude hladovan i prijatan za boravak u njemu. Pored toga, učiniće da temperatura postignuta klima uređajima bude održivija, čime vam štedi novac kada stignu računi. Roletne nisu važne samo u letnjim mesecima, već tokom cele godine, jer predstavljaju značajan deo kvalitetne izolacije.

Zebra zavese

Ukoliko nemate roletne ili ih ne spuštate tokom dana, rešenje mogu biti zebra zavese. Zavese su ionako potrebne za lepši izgled enterijera, pa neka to onda budu one koje su visoko funkcionalne. Njihovim podešavanjem, baš kao i uz roletne, kontolisaćete ulazak svetlosti i sunčevih zraka, to jest, moći ćete da izbegnete učazak velike količine toplote u svoj dom. Zebra zavese su u tom pogledu najbolje rešenje, kako za lep dom, tako i za dom u kojem nema ogromnih vrućina.

Trakaste zavese

Isto se može reći i za trakaste zavese. Iako se one nešto više koriste kod poslovnih prostorija i objekata, trakaste zavese su odlične za neke veće staklene površine, a pored toga vrlo su lake za korišćenje i održavanje, pa po svim  tim karakteristikama jesu savršeno rešenje.

Panelne zavese

Ukoliko u svom stanu ili kući posedujete velike staklene površine u vidu staklenih zidova, ogromnih prozora, balkonskih vrata koja zauzimaju zid od plafona do poda, onda su vam potrebne panelne zavese, odnosno panelni sistem. Zašto sistem? One se postavljaju tako da postoji klizni okov na podu i plafonu, a zavesa se nalazi između njih prikačena na pokretni deo šina. Uglavnom su iz više delova, pa se pomeraju levo – desno, gde vam kad odgovara, kako biste mogli da kontrolišete propustljivost svetlosti u svakom momentu. Postoje u raznim dezenima, pa o uklapanju u ostatak enterijera nema brige.

Vertikalne tende

Ne smemo da zaboravimo ni terase. Ako želite da u bilo kom delu dana uživate na svojoj terasi, ali vam toplota to ne dozvoljava, biće vam potrebne tende za terasu. Napravljene su tako da ne zamrače prostor, ali da ni ne dozvole da ulazi suviše sunčevih zraka u njega, što smanjuje količinu toplote. Vertikalne tende su tako odlične za sve bašte i terase kafića, ali i terase vašeg doma, jer ćete onda moći u njima da uživate bez ometanja vrućine, niti komaraca i insekata, jer neće moći da prođu.

Ukoliko se odlučite za neko od navedenih rešenja, preporučujemo da za to angažujete profesionalce. Specijalizovane firme kao što je Lukić Rolet će vam pomoći ne samo oko izbora već ćete pomoći i sa savetima za održavanje, imaćete pogodnosti i prilikom plaćanja i servisiranja ukoliko bude potrebe za tim.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva