Kako urediti dvorište ili baštu sa cvećem ispred kuće?

  • 0

Kako urediti dvorište ili baštu sa cvećem ispred kuće?

Postoji jedna stara izreka koja kaže da su prozori ogledalo svake kuće, pa ako su oni čisti, čista je i kuća, a ako nisu za pohvalu, onda… No, postoji još nešto što bi trebalo da bude mnogo veće i verodostojnije ogledalo svakog doma, a to je dvorište koje je okružuje.

Dvorište je definitivno najlepši i najbolji ukras svakog doma, te je ujedno i najveće blago svake kuće, svih ukućana, ali i velika privilegija ukoliko imate zelenilo koje vas okružuje, te osim savršenog pogleda i odmora za oči, pruža i spokojan boravak u domu, a i svežiji i zdraviji vazduh. Zbog svega toga, bitno je i potrebno da posvetite veliku pažnju sređivanju svog dvorišta, svega onoga što ga okružuje, da biste na kraju dobili jednu savršenu oazu za odmor svih ukućana, a naravno i svih onih koji vas posećuju.

Vremenska prognoza

Ako se mislite zašto je u celom ovom procesu bitna vremenska prognoza, evo i odgovora. Proleće i leto su ta godišnja doba kada dvorište najviše pruža, kada ga u potpunosti koristite, ali i kada se sređuje, pa je upravo zbog toga potrebno posavetovati se sa vremenskom prognozom. Kada radite oko travnjaka, cveća, dekoracije, uvek će vam odgovarati određene vremenske prilike, a upravo konsultacija sa vremenskom prognozom na TV-u, internetu, novinama, pomoći će vam da organizujete svoje vreme i isplanirate kako ćete sve dalje urediti i uraditi.

Obratite pažnju na travnjak, zatim na cveće koje želite da imate u svom dvorištu, a da biste sve to sproveli u delo, potrebno je da se informišete o tome kakva će biti vremenska prognoza za Beogradu (naravno, ako živite u Beogradu). Informacije o vremenskoj prognozi su veoma značajne jer u zavisnosti od njih ćete organizovati vaše aktivnosti vezane za uređenje dvorišta.

Travnjak

Najbitnija stavka svakog dvorišta, cvetnjaka, jeste travnjak i on bi trebalo da je uvek na prvom mestu. Cveće je svakako ukras, te ga možete dodati, ali i samo trava, koja se redovno održava i sređuje, daće savršen izgled kojem apsolutno ništa neće nedostajati. Postoji mnogo vrsta trava koje možete zasaditi u svom dvorištu, postoje trube koje direktno postavljate na pripremljenu zemlju, ali je najbitnije od svega da redovno šišate svoju travu, da je zalivate kako ne bi izgorela tokom letnjeg perioda, te da je s vremena na vreme obnavljate novim semenom ili dodavanjem novih truba.

Cvetnjak

Ukras svakog travnjaka jeste cvetnjak, manji ili veći, jedino je važno da bude u srazmeri sa veličinom dvorišta, te da odaberete cveće koje će se slagati jedno sa drugim, kako svojom vrstom, tako i bojama. Oni koji se bave hortikulturom, uglavnom ne savetuju mešanje više od dve boje u privatnim dvorištima, baš zbog celokupnog ugođaja i dobijanja efekta jedne oaze mira u kojoj je opuštanje neizbežno. Dobar izbor sa kojim nećete pogrešiti jesu ruže, lale, ali i začinsko bilje.

Dekoracija

Kada već imate lep travnjak i savršen cvetnjak, bitno je da promislite malo i o celokupnoj dekoraciji, od samog stola i stolica na kojima ćete sedeti i uživati u kafi, ručku, uopšte druženju sa najbližima, pa sve do dekoracije koja će se naći oko sveća, na ogradi, travnjaku… Iako mnogi misle da je potrebno izdvojiti velika sredstva kako bi se celo dvorište dekorisalo, to i ne mora uopše da vas košta, jer toliko saveta postoji u časopisima, na internetu, koji će vas naučiti kako da sve sami uradite od nekog čak otpada, da ćete na kraju zadiviti sebe, a onda i sve ostale.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva