Šta su stambeni kontejneri i zašto su sve popularniji na našem tržištu?

  • 0

Šta su stambeni kontejneri i zašto su sve popularniji na našem tržištu?

Category : Blog

Stambeni kontejneri su sve popularniji izbor za ljude koji žele da žive u malom domu i da dobiju brzo stambeno rešenje.

Takođe su odlična opcija za one koji žele manji životni prostor ili žive jednostavnije, ali ne žele da žrtvuju udobnost ili stil.

Stambeni kontejneri su upravo ono što zvuče: transportni kontejneri koji su modifikovani u domove.

Većinu ovih domova izgradili su profesionalci, ali postoje i neke „uradi sam“ opcije. 

Stambeni kontejneri se mogu koristiti kao stalne rezidencije ili kuće za odmor, oni su takođe popularni među ljudima koji žele dodatni prostor ili onima kojima je potrebno da imaju negde nešto što je pristupačno i izdržljivo. Zato i prodaja kontejnera za stanovanje beleži rast iz godine u godinu obzirom da je ovo prepoznato kao isplativ i efikasan način da se dođe do potrebnog stambenog prostora.

Vrste stambenih kontejnera

Postoji mnogo vrsta stambenih kontejnera. 

Najčešći su brodski kontejneri, koji se decenijama koriste za transport robe širom sveta. Oni su izdržljivi i sigurni, ali mogu biti skupi i teže ih je modifikovati. 

Modularni domovi nude mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne metode gradnje, jeftinije su jer koriste unapred napravljene delove koji se sklapaju na licu mesta, brži su jer nema potrebe za pripremom lokacije, i održiviji su jer se manje otpada stvara tokom izgradnje ili transporta.

Prednosti stambenih kontejnera

Postoji nekoliko prednosti korišćenja stambenih kontejnera, uključujući isplativost, održivost i fleksibilnost.

Kada su u pitanju stambeni kontejneri cena je jako isplativa, jer se za izgradnju koriste prefabrikovani materijali. 

Napravljeni od recikliranog čelika – koji se 100% može reciklirati – stambeni kontejneri pomažu u smanjenju zagađenja uzrokovanog dodatnim iskopavanjem novih materijala za projekte stambene izgradnje.

Stambeni kontejneri dolaze u različitim veličinama tako da možete izabrati onu koja se savršeno uklapa u vaš prostor.

Stambeni kontejneri cena kojom privlači

Cena stambenih kontejnera je određena njegovom veličinom, vrstom konverzije i svim dodatnim karakteristikama.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir je veličina vašeg kontejnera. 

Cene se kreću od 4.000eur do 10.000eur i zavise od veličine i opreme koju poseduje.

Najčešće veličine su 20 kvadrata, 40 kvadrata i 45 kvadrata. 

Manje jedinice od 20 kvadrata su idealne za male kuće ili stanove, dok se veći kontejneri od 40 kvadrata mogu koristiti u kombinaciji sa drugim kontejnerima za stvaranje većih prostora kao što su studio ili kancelarije. Veći modeli od 45 kvadrata najčešće se koriste kao mobilne kućice ili kabine na kampovima.

Drugi faktor koji utiče na cenu je da li želite da se vaš kontejner pretvori u životni prostor ili da se ostavi u originalnom stanju samo kao prostor za skladištenje. 

Planiranje i projektovanje stambenih kontejnera

Kada kreirate svoj stambeni kontejner, važno je pažljivo planirati i dizajnirati svoj prostor. 

Proces u početku može biti neodoljiv, ali uz neke savete stručnjaka i savete onih koji su to već uradili, uskoro ćete biti na putu da stvorite savršen životni prostor.

Kada planirate izgled vašeg doma, treba imati na umu nekoliko stvari:

  • Koliko prostora vam treba? 

Ovo zavisi od toga koliko će ljudi živeti u kontejneru i koje su njihove potrebe. Takođe želite da razmislite da li će biti kućnih ljubimaca ili drugih životinja kojima je takođe potreban prostor.

  • Kakav nameštaj želite? 

Važno je odlučiti koji tip(ovi) nameštaja bi najbolje funkcionisali u svakoj prostoriji pre nego što krenete dalje sa planovima izgradnje, jer će to pomoći da se odredi koliko je podne površine potrebno svakoj sobi, a samim tim i koliko je kontejnera ukupno potrebno. 

  • Ne zaboravite na osvetljenje. 

Osvetljenje je ključno za stvaranje bilo kakvog raspoloženja u bilo kom datom prostoru, bilo da to znači osvetljavanje mračnog ugla ili stvaranje senki oko objekata tako da se ističu bolje.

Zašto izabrati stambeni kontejner

Kontejneri za stanovanje nude inovativno i održivo rešenje za one koji traže pristupačne, raznovrsne i ekološki prihvatljive životne prostore. 

Uz niz tipova, veličina i opcija prilagođavanja, stambeni kontejneri pružaju potencijalnim vlasnicima kuća priliku da stvore jedinstveno životno okruženje prilagođeno njihovim potrebama i preferencijama. 

Uzimajući u obzir faktore kao što su troškovi, dizajn i održavanje, pojedinci mogu doneti odluku o tome da li je kontejner za stanovanje pravi izbor za njihov životni stil. 

Kako popularnost stambenih kontejnera nastavlja da raste, očigledno je da oni transformišu način na koji razmišljamo i pristupamo opcijama stanovanja u savremenom svetu.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva