Saveti za DIY reparaciju nameštaja: kako da koristite boje za drvo, kredu, četke & co.

  • 0

Saveti za DIY reparaciju nameštaja: kako da koristite boje za drvo, kredu, četke & co.

Category : Blog

Nikada nije bilo lakše postići nov izgled nameštaja, a sa njim i celokupnog enterijera, uz boje za drvo koje su sada dostupne i u našoj zemlji. Za početak, biće važno da krenete od manjih komada kako biste se izveštili, a zatim da pređete na veće površine.

Nakon veoma kratkog vremena, bićete u stanju da savladate i ormare, ali će Vam trebati malo strpljenja i kreativnosti. Da biste se hrabro upustili u sve korake, evo kako da koristite boje za drvo, četke, kredu za nameštaj i sav ostali materijal.

Odabir boje za drvo

Na prvom mestu je odabir boje za drvo, odnosno željene nijanse. Ukoliko želite da ostanete u standardnim okvirima, bela i svetlije nijanse drveta trenutno su hit, te vidite koja od njih se najbolje uklapa u Vaše okruženje.

Ako biste ipak da načinite iskorak iz svakodnevice, pastelne i jarke boje za drvo, bilo kao akcenti komada ili kao potpuno rešenje, biće podjednako dobre za Vaš enterijer, samo odaberite nijansu koja se najbolje slaže uz sve ostale, kako ne biste ušarenili prostor.

Korišćenje boje za drvo, kreda…

Pošto ćete boje za drvo koristiti uz pomoć četki, i ovaj mali izdatak za dodatnu opremu čekaće Vas na listi za kupovinu, ali će sve, naravno, biti daleko jeftinije od kupovine novih komada nameštaja.

Ako želite da cele predmete ili makar njihov deo ulepšate kredama, bilo da radite natpise, motivacione poruke ili neke zanimljive crteže, nabavite farbu za table, koja je takođe dostupna u mnogim radnjama, i bacite se na posao.

I krede i boje za drvo lakše ćete upotrebiti ako za šare koristite šablone, pa će Vam tako dobro doći tvrđi karton i makaze, stari milje za retro šare ili molerska traka za pruge.

Koje četke upotrebiti i kako

Sve četke dolaze u obzir za upotrebu boje za drvo, pa krenite od valjka za veće površine i četki i četkica za one manje i teže dostupne. Na samom početku, biće potrebno da češće i sa većom pažnjom koristite četkice, a kasnije ćete se već toliko izveštiti da ćete biti u mogućnosti da u svega nekoliko poteza prefarbate i površine velikih dimenzija. Ako volite da crtate, nabavite najtanje četkice za šare.

Koraci farbanja nameštaja

Kada odaberete stari komad, najpre morate koristiti šmirglu kako biste skinuli staru boju, a zatim premazati podlogu. Nakon toga ide nanošenje boje za drvo u dva sloja, s tim što ćete čekati da se prvi sloj osuši. Već smo napomenuli da Vam je potrebno strpljenje, zar ne? Zato ga iskoristite da sačekate da se osuši i drugi sloj boje za drvo.

Eventualne kapljice boje koje su ostale prilikom nanošenja lako ćete skinuti šmirglom, koju ćete koristiti i za „grebanje“ ukoliko želite da elementu dodate izgled antikviteta i „stari“ sjaj.

Na samom kraju, nakon boje za drvo možete naneti lak ukoliko želite visok sjaj nameštaja, ili ga pak ostaviti bez toga. U koraku pre ovog, možete koristiti i mat boje za drvo, koje odlično izgledaju i bez nanošenja poslednjeg sloja.

Uživajte, možda Vam reparacija nameštaja postane i omiljeni (a isplativ) hobi!


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva