Saveti u vezi adaptacije stanova

  • 0

Saveti u vezi adaptacije stanova

Kada se pomene adaptacija stana ili kuće, mnoge odmah zaboli glava, što zbog troškova koje adaptacija nosi, što zbog majstora i radova koji se uvek oduže. Niko ne voli da se upušta u ceo ovaj proces, jer radovi se često prolongiraju i sve je prljavo i nefunkcionalno.

Naravno, ukoliko imate majstore koji poštuju rokove, i koji će vam odmah na početku dati procenu troškova, smatrajte se velikim srećnicima. Adaptacija stana je mnogo kompleksnija nego adaptacija kuće, jer zahteva da se radovi odvijaju brže, efikasno i bez mnogo buke, iz poštovanja prema mnogim komšijama.

Kada se izvode radovi u zgradi, o tome se obaveštava upravnik, kao i svi stanari.  Treba voditi računa o kućnom redu, kao i o čistoći hodnika usled unošenja materijala, ali i o poštovanju starijih osoba i male dece, kako se ne bi mnogo uznemirili. Ukoliko se iznosi stari nameštaj, neophodno je iznajmiti kontejner koji će biti postavljen u blizini vaše zgrade, kako bi se sav otpad tu sklonio. Krupniji komadi, poput prozora, vrata i krupnijih komada nameštaja, poželjno je odvoziti na deponiju, a u tome će vam pomoći komunalno preduzeće. Teži radovi zahtevaju zamenu cevi, pa tek onda dekorativno šminkanje i uređenje prostora.

Olakšajte unos materijala koji je potreban za radove

Ukoliko imate mogućnosti olakšajte sebi i majstorima unošenje materijala tako što ćete angažovati firmu koja ima mašine koje se koriste za radove na visinama. Ako vam se stan nalazi na petom, šestom, ili pak osmom spratu čitav proces unošenja materijala je iscrpljujuć. Makazasta platforma je idealna za ove situacije jer olakšava mnogobrojne poslove. Prilikom demontaže nameštaja, kao i stolarije, makazasta platforma vam omogućava da uz minimalne napore sav otpad izbacite napolje i odložite u kontejnere.

Makazasta platforma će olakšati unos i najtežeg materijala, poput pločica, podova, ili raznih ploča koje se koriste pri adaptaciji stana. Takođe, sav alat koji je neophodan ili neke manje mašine koje su potrebne za izvođenje radova lako i brzo se mogu uneti uz pomoć ove veoma praktične mašine. Prilikom iznajmljivanja možete birati između dizel i električne, i to u zavisnosti za koju svrhu ih koristite. Razlikuju se po visini i nosivosti, i od velike su pomoći prilikom izvođenja najtežih radova.

Završni radovi su početak kraja

Nakon zamene instalacija, prozora i vrata, ali i podova i pločica, slede završni radovi koji označavaju približavanje kraja čitavog procesa adaptacije. Stres se smanjuje, ali to ne znači da se treba opustiti. U ovoj fazi kreče se zidovi i postavljaju tapete, ukoliko su planirane. Postavljaju se parket lajsne. Ukoliko je napolju toplije vreme, svi radovi će se obavljati brže jer će se podloge brže sušiti nego kada je napolju hladno.

Potom slede fini radovi, kakvi su postavljanje rasvete, kao i montiranje sanitarija u kupatilu. Ukoliko planirate novu kuhinju, sačuvajte foliju za podove kako ih ne biste oštetili. Na kraju sledi onaj lepši deo, a to je unošenje nameštaja i davanje ličnog pečata uz pomoć detalja u enterijeru. Postavljanje slika, tepiha, zavesa, kao i dekoracija prostorija raznim figuricama i detaljima daće toplinu i ušuškanost vašem domu.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva