Lepak za pločice – značaj, vrste i odabir za svaki tip podloge

  • 0

Lepak za pločice – značaj, vrste i odabir za svaki tip podloge

Stilizovanost prostora zavisi od velikog broja faktora i donetih odluka, koje se odnose na izbor materijala, boja i dezena, komada nameštaja, rasvete, kao i neizostavne dekoracije. Pločice od keramike, mermera ili granita oplemenjuju ambijent velikog broja savremenih domaćinstava – kako kuća, tako i stanova, ali i poslovnih objekata. 

Da bi keramičke ili druge strukture bile postojane, trajale dugi niz godina i imale uvek lepu estetiku, bitno je da bude odabran vrhunski lepak za pločice za svaki tip podloge. Iz razloga što se pločice često postavljaju u enterijeru, ali i eksterijeru građevina, izbor lepka ima važnu ulogu za njihovu urednost, kvalitetno i snažno pričvršćivanje na bilo kojem mestu.

Zašto je tako važan kvalitetan lepak za pločice?

Keramičke, mermerne, granitne, kamene i bilo koje druge pločice ne bi bilo izvodljivo postaviti bez kvalitetnog lepka, što jasno pokazuje zašto je bitno da bude najboljih performansi. Kako su površine na koje se planira njihovo postavljanje često nepravilnog oblika, zahtevne za pokrivanje i neophodna je pedantnost, lepak za pločice mora biti vrhunskih svojstava. 

Naime, one se lepe ne samo na zidove i podove kupatila, kuhinje i hodnika, već i na stepenice, zatim šankove, stubove i terase, a često su i osnovna podloga u dnevnom boravku uz podno grejanje. Kako bi prostor bio funkcionalan i izolovan, bitno je da lepak za pločice bude brzovezivajući za podlogu, otporan na uticaje iz spoljašnjosti i trajno ih pričvršćuje za površinu.

Vrste lepka koje se koriste za raznolike namene

Lepak za pločice diferencira se prvenstveno prema oznakama na pakovanju, koje ukazuju na ključna svojstva, kao što je sastav, interval potreban za stapanje i sušenje, kao i mnogo drugih parametara kvaliteta. 

Važna stavka razlikovanja tipova lepka jeste vrsta podloge – da li se radi o novoj ili staroj površini, gruboj ili glatkoj, od kojeg je materijala i kakvog stanja. Takođe, lepak za pločice razlikuje se i sa aspekta da li se postavlja na zidove ili podove, kao i da li je namenjen postavljanju u spoljašnjost ili unutrašnjost objekata. 

Kako odabrati adekvatan lepak za svoje potrebe?

Kako se lepak za pločice može značajno razlikovati od jednog do drugog proizvođača, kao i u zavisnosti od podloge, vrste keramike ili kamena koji se postavlja, ali i lokacije za koju se planira oblaganje, nije uvek jednostavno pronaći optimalno rešenje. Preporuka je konsultovati se sa majstorem – keramičarem ili prodajnim osobljem renomiranih salona, koji će pružiti sve potrebne savete u skladu sa namenom lepka. 

Takođe, praćenje oznaka na pakovanju koju ima lepak za pločice, olakšaće informisanje i izbor najbolje varijante za uređenje prostora. Postojanje dodatnih supstanci, kao što su učvršćivači, materije za brzo sušenje lepka i slično, performanse su koje stvaraju viši stepen primenjivosti i kvaliteta u svakom prostoru.

Kada se bira odgovarajući lepak za pločice bitno je informisati se o važnim parametrima koji ukazuju na stepen kvaliteta, trajnosti i jednostavnost korišćenja, da bi odluka donela zadovoljstvo. Pločice savršeno stilizuju ambijent kuhinje, kupatila, terase, hodnika i drugih površina, pa je neophodno da budu postavljene pravilno, što danas omogućava najbolji lepak.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva