Koje su sve pogodnosti pri kupovini nove nekretnine 

Koje su sve pogodnosti pri kupovini nove nekretnine 

Category : Blog

Kupovina prve nekretnine je jedan od najlepših događaja u životu koji pored svih srećnih trenutaka donosi i brojne trenutke koji se tiču papirologije i birokratije. Kako biste bili uspešni u svojoj potrazi, potrebno je da se na vreme raspitate o svim prednostima prilikom kupovine nekretnine. Ovo su stvari na koje možda ne računate ili niste bili upoznati sa svim detaljima te je neophodno da znate šta vas sve očekuje.

Refundacija PDV-a

Ukoliko na svom imenu nemate nekretninu, obradovaće vas podatak da vam u tom slučaju sledi povrat PDV-a. Na ovaj način se podstiče kupovina nekretnine ali i izgradnja kako bi se država razvijala. Mnogi ovu prednost koriste te se zbog toga odlučuju isključivo za kupovinu novogradnje što im sužava potragu. Pravo na refundaciju ostvaruje vlasnik za površinu od 40m2 za vlasnika i još po 15m2 po članu porodice. Ovo je pogodnost koju vlasnici prve nekretnine odmah iskoriste jer na ovaj način uspeju da povrate nešto novca koji uglavnom odmah ulože u opremanje nekretnine. Potrebno je detaljno proučiti uslove povrata PDV-a, pogotovo kada se radi o korišćenju dodatnog popusta na broj članova u zajednici. Ako za jednog člana iskoristite pravo na umanjenje, on u budućnosti neće imati pravo da traži još jedno umanjenje te se finansijski ne isplati da to radite sve odjednom.

Život u novom prostoru

Bez obzira gde ste živeli pre ove nekretnine, započinjanje novog života u novom prostoru ima mnogo više prednosti nego što mislite. Novi prostor znači novi početak, često i u drugom gradu u kom vas čekaju nove mogućnosti, i poslovne ali i životne. Ukoliko pogledate kakva je situacija kada je u pitanju sve popularniji Beograd, stanovi se prodaju svakodnevno, bez obzira na kvadraturu i lokaciju. Upravo je ovo glavni razlog zašto treba da razmislite o novom prostoru koji može da postane vaš novi dom i da krenete u potragu. Imajte na umu sve što vam je u prethodnim domovima nedostajalo kako biste ovog puta pronašli dom koji će da bude po vašim merilima.

Porez na prenos apsolutnih prava

Pored povrata PDV-a, kao kupac prve nekretnine imate pravo i na povrat od poreza na prenos apsolutnih prava. Ovde važi isto pravilo kao i kada je PDV u pitanju te tako dobijate povrat kao kupac na 40m2 za vlasnika i još po 15m2 po članu porodice. Ovaj porez je regulisan Zakonom o porezima na imovinu i predstavlja olakšicu koja treba da vam pomogne prilikom kupovine. Ako je površina stana veća od propisane, porez se plaća u punom iznosu za preostalu kvadraturu. I ovde je potrebno odlučiti se o tome koliko se ovo umanjenje isplati ako se koristi za ostale članove porodice jer oni nemaju onda mogućnost da iskoriste ovo umanjenje u budućnosti.

Donosite odluke

Prilikom kupovine nove nekretnine, većina odluka je na vama i ovo je možda jedna od glavnih prednosti. Kada kupujete stan u izgradnji, možete u dogovoru sa investitorom da menjate plan stana što ponekad može da vam pomogne u prilagođavanju stana vašim potrebama. Ovo je praksa koju mnogi investitori nude te se na taj način potencijalni kupci i odlučuju za kupovinu nekretnine jer im ova mogućnost dodatno znači. Takođe, ove stanove je potrebno samo opremiti, nemate nikakvih dodatnih radova ili renoviranja te se vrlo brzo možete useliti i započeti život u novom domu. Prednost života u novogradnji je i to što je kvalitet gradnje sve napredniji te se samim tim i brže gradi i više nema problema sa čekanjem na izgradnju kao što je to bio slučaj nekada.

Na vama je samo još da se odlučite za idealnu nekretninu i pronađete svoj dom iz snova. Uz sve pogodnosti koje vas očekuju, ovaj proces će proći bez puno brige i stresa.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva