Uređenje eksterijera – uživajte u uređenju dvorišta i bašte

  • 0

Uređenje eksterijera – uživajte u uređenju dvorišta i bašte

Category : Blog

Osim unutrašnjosti kuće, dvorište ima vrlo važnu ulogu za sve ukućane. Ako želite da se zabavite, a da istovremeno uradite i nešto korisno, onda je najbolje da počnete da razmišljate o tome da uredite dvorište ili baštu na originalan način. U tome vam svakako mogu pomoći i ukućani, a posle ćete svi uživati u plodovima svog rada, na koji ćete bez ikakve sumnje biti ponosni.

Napravite originalnu stazicu

Ukoliko vas muči stara staza u dvorištu ili jednostavno želite nešto da promenite, možete i sami nešto učiniti.

Prilikom odmora na moru, prikupite što više kamenja različitih dimenzija i boja. A zatim kupite malč i to, po mogućstvu dekorativni, crveni, pripremite podlogu za stazu i pustite mašti na volju.

Kamenčiće različitih oblika možete utisnuti ili samo sa strane podloge ili u samu podlogu, kako vam volja. A cvreni malč, budući vrlo dekorativan, možete rasporediti ili mestimično na stazi ili uz same njene ivice. Sve zavisi od toga da li ste ljubitelj simetrije ili asimetrije u prostoru.

Bez vode u dvorištu nema uživanja

Ako ne spadate u red srećnika, koji imaju bazen, onda će uređivanje dvorišta biti usmereno na pronalaženje najbolje ideje za postavljanje fontane za dvorište.

Sigurno se pitate zbog čega je to toliko važno?

Razmislite samo o tome da li će vaše dvorište izgledati lepše i da li ćete se vi i vaši ukućani u njemu osećati prijatnije ukoliko čujete šum vode ili ne? Odnosno ako uveče uživate u osvetljenoj fontani ili ne? I to će biti sasvim dovoljno da razumete zbog čega je to vrlo bitan elemenat za uređivanje bašte.

Pažljivo birajte posude za cveće

Možda će vam ova konstatacija zvučati besmisleno, ali ako ne vodite računa o tome da lepo uklopite i sve saksije za cveće, odnosno druge posude za biljkeflor, vaše dvorište će izgledati ili prenatrpano ili čak neuređeno. Posebno ako se odlučite za saksije u različitim bojama. I to u mnogo različitih boja.

U principu, iz mode nikada ne izlaze terakota saksije, to svi znamo. Ali isto tako znamo da ima ljudi, kojima one baš i nisu interesantne.

Ako i vi spadate u tu grupu, onda možete koristiti na primer metalne kantice različitih boja, kako biste napravili originalne saksije. Za uređivanje bašte se mogu koristiti i saksije od plastike u različitim bojama, ali to nije dobra opcija za same biljke, koje ćete u njima posaditi. Pa ako želite da one duže traju, to je varijanta koju svakako treba izbegavati.

Postavlja se pitanje šta onda učiniti? Terakota saksije imaju boju, koja se baš i ne dopada mnogima. Ali tu je je uvek crveni dekorativni malč, koji možete iskoristiti da upotpunite celokupni utisak. Takođe, možete koristiti i malč u drugim bojama, ali i belu rizlu. Najjednostavnije je da oko saksije od terakote, koja je kružnog ili četvrtastog oblika, napravite jedan uži ili širi red malča u izabranoj boji, a preko pospete malo bele rizle. Možete čak koristiti i samo rizlu, koja je vrlo efektna za uređivanje dvorišta. Međutim, problem je kod njenog održavanja, pa je svakako crveni dekorativni malč u tom slučaju bolja opcija.

Ne zaboravite da dodate i neke efektne detalje, koje možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva