Sve što treba da znate o transformatorima

  • 0

Sve što treba da znate o transformatorima

 

Električari i oni koji su sličnih i srodnih zanimanja trebalo bi da znaju šta su transformatori, gde se i kako koriste. Međutim, istina je da većina onih koji se ne bavi tim poslovima malo zna o ovom električnom uređaju, iako se o njemu uči u osnovnoškolskom obrazovnom sistemu. Izostaje znanje o praktičnoj primeni koja je raspostranjena u svakodnevnoj upotrebi.

Dakle, po definiciji, reč je o električnom uređaju koji ima za svrhu transformisanje energije iz jednog kola u drugo posredstvom magnetne sprege. Predstavljaju jedan od najprostijih električnih uređaja, čiji se osnovni dizajn menjao tokom godina sa napretkom tehnologije, ali je svrha ostala ista.

Kada se i gde koristi, ko prodaje transformatore i gde se oni mogu kupiti?

Šta su i čemu služe?

            Kao što je već rečeno reč je o statičkom električnom uređaju pomoću kojeg se vrši promena napona i jačine naizmenične struje. Sastoji se iz primarnog i sekundarnog kalema koji su namotani na ramu od mekog gvožđa koje čini njihovo jezgro. Ovo gvozdeno jezgro služi da se kroz njega prenosi fluks iz primarnog u sekundarni kalem.

Prema broju faza mogu biti jednofazni i trofazni odnosno višefazni. Prema dizajnu mogu biti još i auto, rezonantni, strujni, naponski,  RF, audio, impulsni itd.

Treba napomenuti da oni mogu da rade samo na naizmeničnoj struji jer ako nema promenljivog fluksa, odnosno promenljivo magnetno polje, ništa neće biti indukovano.

Princip rada i praktična primena

            Za one malo iskusnije ili koji su dobro pratili časove fizike u osnovnoj školi mogli su da zaključe da je princip rada transformatora zasnovan na Faradejevom zakonu o elektromangnetnoj indukciji. Njegova suština je u tome da ukoliko se provodnik nađe u promenljivom magnetnom polju u njemu će se indukovati elektromotorna sila.

Oni su upravo tada i nastali, tačnije 1831. godine kada je Majkl Faradej hteo da prikaže princip elektromagnetne indukcije. Danas su oni dosta unapređeni tehnički gledano, ali princip rada je ostao gotovo nepromenjen u odnosu na prvobitni.

Kasnije je i Nikola Tesla napravio unapređenu verziju praktične primene kroz takozvani Teslin kalem.

U slobodnoj prodaji se nalaze godinama unazad i koriste se u razne svrhe. Samo neki od primera gde se koriste su za prenos električne energije na daljinu, za visokonaponske prenosne sisteme za jednosmernu struju, za snabdevanje energijom iz prenosne mreže kao i za prilagođavanje električnih aparata naponu za koji nisu predviđena i slično.

Transformatori prodaja

            Prodaja transformatora odvija se u specijalizovanim radnjama koje se bave prodajom svih električnih uređaja i sprava. Dobar prodavac znaće da vam na adekvatan i primeren način objasni koji kriterijumi su važni pri odabiru što će vam pomoći da donesete konačnu odluku.

U skladu sa razvojem tehnologije i dostupnosti interneta ali i popularnosti online prodaje, njih možete naći i u online shop-ovima i to jednostavnim ukucavanjem na internet pretraživaču ,,transformatori prodaja“. Tu možete lako uporediti modele, funkcije, snagu i ostale karakteriste sa cenama na drugim sajtovima i na taj način doneti konačnu odluku.

Dosta podataka o prodaji transformatora možete saznati na stručnim forumima sa ovom temom, ali i od ovlašećenih prodavaca.

 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva