Savremeni život stolarije

  • 0

Savremeni život stolarije

Category : Blog

Ukoliko još živite u stolariji koju ste nasledili od očeva ili baka, vreme je da iskoristite ovo miholjsko leto i zamenite je. Dobrobiti koje možete ostvariti novim stolarijom su mnogobrojne.

Ne samo da će lični prostor odisati svežinom i novinom, čineći dom lepšim i većim već ćete postići uštede na brojnim računima. Novi prozori će bolje dihtovati i time štititi Vaš dom od nadolezeće zime, a s druge strane manje energije će biti potrebno za grejanjem, jer će čuvati toplotu tamo gde joj je i mesto.

Na taj način ćete već kod prvog sledećeg računa za struju, gas ili drva videti i novčane dobrobiti uštede. Međutim, nije lako odabrati pravu stolariju. Skrojenu prema ličnim zahtevima i budžetu. Zbog toga ćemo Vam u nastavku predstaviti koji sve tipovi stolarije postoje i tri važna dela stolarije: roletne, rolo zavese i komarnike.

Roletne

Roletne su ponovo u modi. Ima ih različitih vrsta, od aluminijuma, PVC roletne, do drveta i u raznim bojama. Pored što predstavljaju ne samo estetski nego i funkcionalni doživljaj, roletne mogu doprineti i uštedi u vašem budžetu. Naime, bez obzira koliko dobro uradili izolaciju zidova svog doma, sa roletnama možete uštedeti još dodatnih do 30% energije! U zavisnosti od potrebe i mesta montiranja, roletne se mogu podeliti na unutrašne i spoljne roletne. Jedina razlika je u tome što se unutrašnje roletne ugrađuju odmah sa ugradnjom stolarije. Spoljne roletne se mogu montirati naknadno. Naravno, u zavisnosti od materijala kog je ostatak stolarije i roletne mogu biti od drveta, aluminijuma ili PVC-a. Za šta god da se odlučite, nećete se pokajati.

Rolo zavese

Rolo zavese predstavljaju jedan od načina zaštite od svetlosti u svom domu ili na radnom mestu. Rolo zavesa se sastoji od antistatičke tkanine i mehanizma putem koji joj omogućava spuštanje odnosno dizanje za najlakše korišćenje. Takva vrsta tkanine usled statičkog elektriciteta odbija prašinu. Na taj način ona dugo ostaje čista, a vi imate više vremena za uživanje u postignutoj uštedi. Tkanina koja čini rolo zavesu je od materijala poliester i može se naći u različitim bojama i dezenima.

Celokupna konstrukcija rolo zavese sa mehanizmom za pokretanje je laka za montiranje i za održavanje. Rolo zavesu možete uzeti i sa aluminijumskom maskom. Tada se rolo zavesa instalira sa aluminijumskom šinom koja omogućava ugradnju elektromotora za pokretanje iste. Na taj način nećete morati da brinete da li vam se cena rolo zavese uklapaju sa drvenom, PVC ili aluminijumskom stolarijom. Još jedna prednost rolo zavese je što se može montirati i sa spoljne strane prozora i da služi kao roletna.

Komarnici

Iako se leto polako završava i broj komaraca opada, nemojte se zavarati. Komarci su tu i u jesen, kao i drugi nepodnošljivi insekti poput smrdibuba. Komarnici, iako namenjeni za zaštitu od komaraca,  idealni su proizvodi koji štite vaš dom od različitih nepoželjnih letećih gostiju. Blokiraju nesnosne insekte, a ostavljaju protok vazduga i svetlosti. Komarnici mogu da se montiraju na prozor ili na vrata, a prema načinu rukovanja mogu biti fiksni ili pokretni.

Fiksni komarnici kad se jednom postave nemoguće je ukloniti, a da se pritom potpuno ne razmontiraju. Pokretni komarnici ili klizni komarnici rade po principu roletne i mogu se spuštati odnosno dizati po potrebi. Komarnike je, takođe, moguće naći napravljene od drveta, PVC-a ili aluminijuma kako bi se estetski najbolje uklopili u Vaše životne okruženje.


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva