Renoviranje doma uz pomoć prijatelja

Renoviranje doma uz pomoć prijatelja

Category : Blog

Početak proleća je pravo vreme za pokretanje projekta renoviranja stana ili kuće ukoliko vam je došlo vreme da to uradite. Počinje već glava da vas boli. Prijatelji iz Addiko banke su vam obezbedili keš kredit do 600.000 dinara sa povoljnim kamatama na period otplate od 5 godina.

Bilo da kupujete novu nekretninu ili renovirate postojeću nekoliko saveta je uvek dobro ispratiti.

Važna stavka je odabir drvenarije

Najbitnija stavka u renoviranju stana ili kuće je odabir drvenarije, tj. vrata i prozora. Kolege iz firme Talaris posavetovali su nas oko donošenja odluke da li izabrati drvo ili PVC za materijal od kojeg će biti izrađeni prozori i vrata.

Tradicinalno drvo kao prirodni materijal poseduje izuzetno dobru sposobnost upijanja vlage. Ova njegova karakteristika ima za posledicu promenu dimenzija prozora i vrata tokom vremena, ili kako to jednostavno kažemo deformisanje drvenarije, a to nikako nije dobro kako za prozor tako i za onoga ko je platio drvenariju. Vlaga oštećuje drvo zbog čega drveni prozori i vrata moraju da se dobro impregniraju. Impregnacija je skup postupak i taj trošak proizvodnje se oseti u ceni finalnog proizvoda. Nažalost impregnacija ne garantuje dugovečnost vaše drvenarije već samo visoke troškove održavanja vrata i prozora i prirodnog drveta.

pvcPVC stolarija je izuzetan otporan materijal

Sa druge strane PVC stolarija je sintetički material i izuzetno otporan material. U potpunosti je neosetljiv na vlagu i poseduje izuzetne termo-izolacione osobine koje će te osetiti kroz niže troškove grejanja stana ili kuće zimi ili hlađenje leti. PVC profili ne zahtevaju nikakvo održavanje za razliku od drvene stolarije ali PVC ima dimenzijskih ograničenja u smislu statičkih opterećenja koja može podneti. Ovaj problem se lako prevazilazi dodatnim ojačavanjem PVC profila u skladu sa idejom koju imate u pogledu dizajna prozora i vrata. Kako bi osigurali potpuno zadovoljstvo klijenata posebna pažnja se poklanja odabiru kvalitetih PVC profila sa pet i više komora, okova i naravno stakala koja mogu biti ispunjena argonom i poboljšati izolaciju, a sve u skladu sa potrebama i željama kupca.

Posebno treba obratiti pažnju na kvalitet PVC profila i stakala jer oni imaju najveći uticaj na termo-izolacione karakteristike dok kvalitetniji okovi garantuju pouzdanost prozorskih mehanizama prilikom učestalog otvaranja i zatvaranja. Ovo se podjednako odnosi i na vrata i prozore, ističu u Talaris-u. Nakon odabira stolarije i ugradnje potrebno je obraditi štokove oko prozora i vrata.

Posle stolarije stižu električari

Nakon ugradnje stolarije vreme je da električari uđu u prostor i promene kompletnu elektro instalaciju (kablovi, utičnice, table sa osiguračima itd). Zamena elektro instalacija je veoma značajan postupak pogotovo ako je instalacija starija više od 30 godina. Vodite računa o tabli sa osiguračima ne kupujte najjeftinije kineske osigurače.

Od instalacija imamo još i vodovodne instalacije. Renoviranje kupatila je prilično skup zahvat ako je potrebno menjati vodovodne cevi stoga što se moraju lupati pločice i zameniti u celom kupatilu sa novim pločicama. Što se tiče tuš kabina sa mlaznicama naš savet je da to izbegavate. Naša voda je puna kamenca tako da će vam se brzo zapušavati mlaznice. Pritisak vode je takođe jako bitan ako je slab neće vam tuš i mlaznice raditi kako treba.

Obavezno uradite hidroizolaciju na podu i gledajte da vam keramičar napravi pad kakav treba da bude prema slivniku da vam se voda ne bi skupljala na pogrešnim mestima u kupatilu.

Sledeći korak – sređivanje zidova

Posle ovih grubih građevinskih radova (stolarija, kupatilo) dolaze finiji poslovi. Sledeći korak je sređivanje zidova. Ukoliko na zidu postoje tapeti potrebno ih je oljuštiti. Savet za lakše skidanje tapeta je da ih prvo pokvasite vodom sa valjkom za krečenje, pa kad malo upiju vodu onda sa špaklicom krenuti sa skidanjem. Usled skidanja tapeta sa špaklicom doći će neminovno do oštećenja zidova u vidu brazdi. Tako da sledeća operacija na zidovima je gletovanje ili poravnavanje zidova i priprema za krečenje. Ako krečite skupim i finim bojama, grčkim bojama, potrebno je dve ruke gletovanja da bi doveli zidove u potpuno ravno stanje. Najteži deo je šlajfovanje zidova posle gletovanja.

Posle šlajfanja nanosi se podloga za krečenje da se otkloni sloj prašine i da se napravi bolje vezivanje između zida i boje. Grčke boje imaju svoju podlogu u zavisnosti od nijanse boje. Što je boja tamnija ide i podloga tamnija. Podloga se nanosi u jednoj ruci kako to majstori kažu.

Krečenje i hoblovanje

Krečenje uvek kreće od plafona i to dve ruke da bi mogla da se zalepi traka po ćoškovima koja će odvojiti plafon od zidova. Obično se uzima traka od 5 cm ako je normalna visina plafona za veće visine u salonskim stanovima može i veća traka od 10 cm. Sad nanosimo boju na zidove u prvoj ruci. Drugu ruku ostavljamo da radimo posle hoblovanje parketa koje je neminovno kad se radi ovako jedna adaptacija. Hoblovanje parketa ima za cilj da skine jedan sloj ogrebanog parketa da ga ujednači kako bi ponovo dobio pređašnji sjaj.

hoblovanje

Ono što je bitno kod hoblovanja je da vam radi provereni majstor jer može da se desi da kad pogledate s jedne strane sobe ka drugoj, vidite trake kao kad travu šišate, to nije dobro hoblovanje. Zato je bitno dobiti majstora sa preporukom. Potrebno je izgitovati veće fugne koje se pojavljuju posle rasušivanja parketa. Sa sitnom piljevinom koja se dobija od gletovanja i malo lepka pravi se fug masa za parket. Tražite od majstora da lakira tri puta. Posle treće ruke stvoriće se jedan lep sloj zaštitnog laka koji će čuvati parket od grebanja i daće mu onaj lep sjaj kao ogledalo.

Posle lakiranja parketa radi se druga ruka krečenja zbog toga što i hoblovanje parketa podrazumeva dizanje prašine pored svih kesa na hoblericama. Potrebno je zaštiti merdevine sa nekom tkaninom da ne bi grebale parket.

Od većih radova koji još mogu da vas zadese jesu sobna vrata. Ukoliko su ispucala, požutela, vreme je da ih osvežite sa novom bojom za drvo.

Poslednji korak – postavljanje zavesa i lustera

Sad vam ostaje još da krenete sa postavljanjem garnišni i kačenjem zavesa, lustera i plafonjerki. Unošenje tepiha koje ste predhodno odneli da se dubinski očisti. Kačenje kuhinjskih elemenata ukoliko ste ih skidali.

Ovim ste zaokružili renoviranje vašeg doma u potpunosti i obezbedili mu dugovečnost uz vrhunske estetske efekte koji će sve vaše goste ostaviti bez daha kada vam dođu u goste.

Pomoć prijatelja

Da bi ste sve ovo mogli da uradite po propisu, Addiko banka je spremila keš kredite od 100.000 do 600.000 dinara sa najpovoljnijom kamatom na period od 5 godina.

Primer kredita za 400.000 dinara na period otplate od 5 godina rata bi bila 9.099 dinara mesečno. Keš kredit je sa uvek istom ratom tokom celog perioda otplate kredita.

Odobrenje kredita je samo uz ličnu kartu ukoliko primate platu preko njihove banke minimum 6 meseci. Ukoliko niste klijent banke uz potvrdu o prosečnim primanjima.

Dovoljno je samo jednom da posetite banku bez suvišne papirologije.

Nadamo se da smo vam malo olakšali i dobrim savetima pomogli da što bezbolnije prođete kroz ovaj proces. Želimo da uživate u vašem domu posle dugog i napornog rada.

 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva