Načini za uštedu električne energije koje bi trebalo da imate na umu

  • 0
uticnica-elektricna-steker-uredjaj

Načini za uštedu električne energije koje bi trebalo da imate na umu

Category : Blog

Ukoliko vas zanimaju načini za uštedu električne energije – ili imate cilj da uštedite novac, ili ste ekološki osvešćeni i znate koliko prekomerna upotreba električne energije doprinosi globalnom zagrevanju, a možda i oba. Kada pogledate oko sebe, videćete bezbroj električnih uređaja, a samim tim i načina za uštedu energije pomoću koje funkcionišu.

Pa, hajde da vidimo na koje sve načine možete uštedeti električnu energiju.

Osvetljenje i ušteda električne energije

Osvetljenje, odnosno veštačko osvetljenje, predstavlja jednog od najvećih “potrošača” električne energije, a istovremeno su uređaji za osvetljenje i među najjednostavnijim za kontrolisanje i uštedu energije.

Na primer, uz malo više korišćenja dnevnog svetla i manje korišćenja veštačkog, već ćete uštedeti električnu energiju. Osim toga, važno je voditi računa o tome da kada niste kod kuće – svetlo redovno i gasite.

Ugradna LED rasveta za plafone, kao i ostala LED rasveta, takođe se preporučuju radi uštede električne energije – koriste manje energije, a imaju i duži “vek trajanja”, kao i mnoge druge ekološke, ali i praktične prednosti.

Isključite električne uređaje iz utičnice

Da li ste znali da uređaji koji rade na struju, troše električnu energiju čak i kada su isključeni, dok god su u utičnici?

Čak i uređaj kao što je mali ketler za kafu, ako ostane uključen u struju nakon korišćenja – još dugo će polako trošiti električnu energiju. Tako, kada na primer, isključite računar, verovatno mislite da on prekida i sa potrošnjom struje. Istina je da dok god je uključen u struju, on i nastavlja sa potrošnjom električne energije. Isto je i sa svim drugim manjim i većim električnim uređajima.

Ovo nije značajna potrošnja kada se meri po jednom uređaju ili po jednom danu, ali na godišnjem ili višegodišnjem nivou, kada obuhvatimo sve uređaje koji rade na struju – prestanak sa praksom ostavljanja uključenih uređaja u utičnice, može ostvariti značajnu uštedu.

Redukujte bespotrebnu potrošnju električne energije

Znamo da je lakše uključiti mašinu za pranje sudova nego ih ručno oprati, ali da li je potrebno to činiti za par čaša i tanjira? Da li je neophodno uključivati mašinu za veš koju niste potpuno napunili stvarima za pranje? Da li je ekonomično uključivati rernu za malo jelo od par zalogaja?

Ne, ne i ne.

Ukoliko želite da uštedite električnu energiju, sledeći put kada se spremite da uradite neku od ovih stvari razmislite o tome koliko je, sa stanovišta potrošnje električne energije, ona racionalna.

Brz život i napredak tehnologije primoravaju nas na konstantnu potrošnju električne energije, ali nije uvek neophodno trošiti je. Nekad je iracionalno. Zato je ključno redukovati potrošnju prestankom upotrebe električnih uređaja u trenucima kada oni nisu neophodni.

Smanjite upotrebu tople vode

Što više tople vode koristite – to bojler ima više “posla”, a samim tim i troši električnu energiju. Osim toga, da li ste znali da je kupanje hladnijom vodom bolje za vaše telo i zdravlje?

Čak i ukoliko ne možete da se odreknete toplih kupki, razmislite o tome koliko držite vodu uključenom dok to činite ili dok, recimo, perete sudove. Sigurni smo da u pitanju više vremena nego što je potrebno.

Zato, obratite pažnju i na vodu i njenu toplotu prilikom osmišljavanja na koje sve načine možete uštedeti električnu energiju.

Kvalitetna toplotna izolacija smanjuje potrebe za potrošnjom struje

Kvalitetna stolarija, odnosno PVC i ALU stolarija, koji imaju veliku otpornost na klimatske uticaje umnogome mogu uticati na potrošnju električne energije u vašem domu, poslovnom prostoru ili bilo kojoj drugoj stambenoj jedinici. Ovi toplotni izolatori, tokom zime, smanjiće protok hladnoće, a tokom leta vrućine.

Zato predstavljaju važan faktor koji treba razmotriti, kako zbog uštede električne energije, tako i zbog brojnih drugih prednosti koje kvalitetna stolarija sa sobom donosi. Tokom zime, ona će umanjivati potrebu za grejanjem, a tokom leta za hlađenjem klimom ili drugim rashladnim električnim uređajima.

Dakle, ključ uštede električne energije nalazi se u racionalnijem korišćenju električnih uređaja. Ekonomičnije osvetljenje, isključivanje električnih uređaja iz struje nakon njihovog korišćenja, kao i racionalnija upotreba istih, uz smanjenje korišćenja tople vode i bolju stolariju koja će biti odličan izolator, dovešće do sjajnih rezultata u vidu značajne uštede električne energije! Čini se da su odricanja minimalna, a rezultati će prijati vašem džepu, ali i planeti!


Leave a Reply

Pretraga

Komentari

    Arhiva