Koji klima uređaji su najbolji za Vas? Ovo su saveti majstora

Koji klima uređaji su najbolji za Vas? Ovo su saveti majstora

Category : Blog

Leto se polako približava, a sa njim i nepodnošljive vrućine koje ne prolaze ni noću. Zbog toga što meteorolozi predviđaju da će ovo leto biti daleko toplije od prošlih, sada je pravo vreme da se kupe i postave klima uređaji u sve prostorije u kojima ih još uvek nema, a u kojima borave ljudi i po nekoliko sati dnevno. 

Iskusni majstori koji se godinama bave ugradnjom i servisiranjem klima dali su odgovor na neka od najčešćih pitanja koje potrošači imaju kada biraju klima uređaje.

Inverter klima uređaji

U poslednjih nekoliko godina su sve popularniji inverter klima uređaji. Osim što ih odlikuje značajno manja potrošnja električne energije, njihova prednost je u tome što mogu da služe i kao grejna jedinica. Za razliku od običnih koje se koriste za dogrevanje u prelaznom periodu inverter klime mogu da rade i u najhladnijem zimskom periodu jer im je najniža radna temperatura -18 stepeni Celzijusovih. Pokazalo se da je grejanje stanova ili lokala na ovaj način ubedljivo najjeftinije.

Fiksna ili prenosiva klima?

Prva odluka koju svaki kupac mora da donese jeste da li mu je potrebna fiksna ili prenosiva klima. Prenosivi klima uređaji imaju nekoliko prednosti koje ćemo u daljem tekstu pomenuti. 

Prenosive su praktične za sve one koji žele da hlade više prostorija, a ne mogu da priušte nekoliko fiksnih uređaja. Na primer, ukoliko želite da u toku dana rashladite radnu sobu ili kuhinju, a da uveče malo spustite temperaturu u spavaćoj sobi, prenosivi klima uređaji su odlično rešenje. Imajte na umu da za ovakav uređaj morate da imate i prozor ili balkonska vrata kroz koja ćete provući crevo. Još jedna prednost prenosivih klima je i njihova cena koje je značajno niža od cene fiksnih.

Razmislite o nameni klime

Ako planirate da hladite komercijalne objekte, mesare, prodavnice prehrambene robe, restorane i slično, onda su Vam neophodni profesionalni klima uređaji. Oni jesu skuplji, ali su i daleko bolji od klasičnih. Ukoliko ste u mogućnosti mogli biste da razmislite i o plafonskim, kasetnim i kanalskim sistemima za hlađenje. Electrolux klime važe za odličan izbor i imaju dobar odnos cene i kvaliteta.

Obratite pažnju na poziciju prostorije

Kada se kupuju klima uređaji, osim što treba razmišljati o njihovoj nameni i broju radnih sati, pri izboru treba razmišljati i o poziciji prostorije. Ukoliko ćete klimu postaviti u potkrovlje ili prostoriju koja ima mnogo prozora sigurno treba da odaberete jači uređaj. Osim toga, ako je prostorija koju želite da rashladite okrenuta ka istoku ili jugoistoku, ona će, bez obzira na broj i veličinu prozora biti značajno toplija od ostalih i zbog toga za takvu prostoriju bi trebalo odabrati jači uređaj. Osim toga trebalo bi da razmislite i o kvalitetu izolacije i stolarije u prostoru jer su to sve faktori koji značajno utiči na temperaturu.

Jačina klime

Klima uređaji se, osim prema nameni, razlikuju i po jačini. Najmanje klime su od 7.000 Btu i one su namenjene za prostorije do 20 kvadrata. One od 9.000 Btu efikasno hlade prostore od 20 do 35 kvatrata. Za prostorije od oko 60 kvadrata se preporučuju klime jačine 12.000 Btu, a za 80 kvadrata će 18.000 Btu odgovarati. Ukoliko hladite velike prostore kao što su teretane i slično možete uzeti uređaj jačine 24.000 Btu. Osim na kvadraturu prostorije, prilikom odluke o jačini uređaja morate da vodite računa i o visini plafona.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva