Kako da renoviranje stana ne postane stres i veliki trošak

Kako da renoviranje stana ne postane stres i veliki trošak

Category : Blog

Izgleda da je svako veće renoviranje stana gotovo nemoguće zamisliti bez mnogo novca i nerviranja, ali Vi treba da nadmudrite ovo pravilo. Ako usvojite bar neki od sledećih saveta, veći i manji radovi proći će bez katastrofalnih posledica po Vaše živce i novčanik.

Uključite kreativnost

Za početak, pustite mašti na volju. Možda su neke Vaše ideje jeftinije od ostalih i zahtevaju manje vremena. Inspiraciju možete pronaći i u mnogobrojnim onlajn tutorijalima za renoviranje stana ili u domovima svojih prijatelja i rođaka. Eksperimentišite! Možda adaptacija kuhinje i kupatila uopšte ne mora da spada u planirano renoviranje stana: okrečite zidove iznad pločica, a neke okrnjene delove zamaskirajte kačalicama za peškire i krpe. Slično može važiti i za sve ostale radove koji spadaju u renoviranje stana: umesto novih podnih obloga, parketa ili laminata i slično, nabavite nov tepih ili stazu. Takođe, dekorativna rasveta može biti način da vašem domu date potpuno novi sjaj. Iskoristite to!

Pametno planirajte vreme i novac

Imajte na umu da budžet odvojen za renoviranje stana nikada ne treba da bude odvojen u dinar, već namenite i sumu za eventualne dodatne troškove, kako ne biste došli u nepriliku sa novcem. Nekada su neprijatna iznenađenja neminovna: ošteti se pločica, boja zida ne bude kao planirana, pa je treba menjati i slično. Isto važi i za vreme za renoviranje stana: uvek odvojite više vremena. Savetuje se i da ne potrošite ceo svoj godišnji odmor na renoviranje stana, jer je ovo radnja koja veoma zamara, već da obavljate isto u delovima, npr. vikendima, ili samo deo odmora posvetite radovima. Bolje ćete se osećati i neće Vam se ceo život svesti na to, što može biti veoma opterećujuće.

Unajmite radnike po preporuci

Od izuzetne je važnosti da u majstori koji sprovode renoviranje stana budu provereni profesionalci, došli po preporuci, a ne varalice i lenjivci, kakvih ima, kao i u svakom drugom poslu. Vama je važno da radovi budu obavljeni sigurno i onako kako treba, te se nemojte libiti da pitate, iznesete svoje mišljenje i postignete dogovor. Nekada se renoviranje stana pretvori u pravu noćnu moru ako ga sprovode majstori amateri, koji greše i produžavaju radove u beskonačnost. Zato se raspitajte kod rođaka i prijatelja koji su relativno nedavno sproveli renoviranje stana, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni.

Usredsredite se na najbitnije

Obavezno gledajte da se fokusirate na ono najbitnije ako nemate dovoljno novca za celokupno renoviranje stana. Da li je u pitanju izolacija? Ako Vam je zimi hladno, a leti vruće, bitnije je da promenite prozore nego da adaptirate kuhinjske elemente. Da li curi negde voda u kupatilu? Onda renoviranje stana svedite na adaptaciju kupatila. Ako su Vam zidovi prljavi i neuredni, onda, logično, birajte krečenje. Sa manjkom sredstava, renoviranje stana treba usmeriti ka onome što je i lepo i praktično, a tamo gde je estetika problem, sve lako možete nadomestiti sopstvenim idejama.

Obavestite komšije

Da ne biste došli u nepriliku ili situaciju da Vas komšije prijavljuju policiji, ako sprovodite veće renoviranje stana obavezno obavestite komšiluk koliko će radovi trajati, i od kada do kada u toku dana. I vodite računa da je za neke radove kada je kompletno renoviranje stana u pitanju potrebno da pripremite određenu dokumentaciju i tražite dozvolu, poput zastakljivanja terase, lupanja cevi u kupatilu i slično.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva