Aluminijum, drvo ili PVC – za koje se prozore odlučiti?

  • 0
Alu prozor final

Aluminijum, drvo ili PVC – za koje se prozore odlučiti?

Category : Blog

Pri izgradnji ili renoviranju doma, može biti teško odlučiti se koji materijal koristiti u svojim prozorima – drvo, aluminijum ili PVC. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, koje ćemo opisati u nastavku teksta.

Ako želite da poboljšate termičku efikasnost svog doma, onda ćete želeti da budete sigurni da su vaši prozori na nivou zadatka. Prozori su ozloglašene slabe tačke u mnogim zgradama, zbog proste činjenice što su tanji i toplotno provodljiviji od okolnih zidova.

Prozori dolaze u više različitih oblika. Neke od ovih razlika mogu povećati izolacione performanse prozora – dvostruko ostakljenje, na primer, kada se dva stakla postavljaju paralelno jedno na drugo sa obe strane sloja vakuuma, inertnog gasa ili dehidriranog vazduha. Ovo značajno povećava sposobnost prozora da zadrži toplotu.

Međutim, kao i staklo koje ulazi u prozor, takođe treba uzeti u obzir materijale koji čine okvir. Uopšteno govoreći, prozori se prave od PVC-a, drveta ili aluminijuma. Svaki od ovih materijala ima svoje prednosti – a vaš izbor će zavisiti od građevine na koju se postavljaju, kao i vašeg ličnog ukusa. Evo o čemu je reč.

PVC prozori

PVC je jeftina plastika koja se nalazi u belim okvirima prozora širom zemlje. Nudi odličnu izolaciju i zahteva relativno malo brige i pažnje. PVC ima tendenciju da košta mnogo manje od aluminijuma ili drveta, a veoma ga je lako održavati.

Međutim, kada znamo da prozori doprinose vrednosti imovine na koju se instaliraju, izbor PVC prozora se često pokaže kao pogrešna odluka u dugoročnom periodu. Iako PVC možda neće zahtevati čišćenje i ponovnu završnu obradu na isti način kao što je to slučaj sa drvetom, ima mnogo kraći rok trajanja i neće povećati vrednost imovine na isti način.

Još jedna značajna slabost PVC-a je to što je znatno slabija od ostalih materijala. To znači da plastični okviri moraju biti mnogo deblji od drvenih ili aluminijumskih ramova kako bi obezbedili isti stepen performansi. Rezultat je prozor sa znatno manjom količinom stakla, što će smanjiti količinu svetlosti u unutrašnjosti zgrade.

PVC prozori su dobar izbor za one koji traže efikasne učinke izolacije sa malo truda, po razumnoj ceni. Međutim, dugoročno gledano, njihova energetska efikasnost nije na nivou sa u drugim materijalima koji su na raspolaganju – a njihov izgled nije nešto što će mnogi vlasnici kuća želeti od svojih prozora.

Aluminijumski prozori

Glavna vrlina aluminijuma je njegova snaga. Pogotovo kada su u pitanju aluminijumske konstrukcije i alu ramovi vhunskog kvaliteta izrade. Ovo omogućava tanji okvir i veću površinu stakla.

Još jedna prednost aluminijuma je njegova izdržljivost. Kada se finišira određenom bojom, biće dobro zaštićen od rđe i promene boje. Štaviše, nećete ih morati ponovo lakirati svakih nekoliko godina, kao što biste radili sa drvenim prozorom. Samim tim što ga je moguće reciklirati, aluminijum je daleko ekološki prihvatljivi od PVC-a.

Aluminijum, međutim, ima značajne nedostatke, a to je njegova slabost kao izolatora. Ako ste ikada držali naslonili ruke na metalnu površinu tokom hladnog dana, onda dobro znate o čemu govorimo. Međutim, u modernim okvirima, ovaj problem se rešava pomoću sloja izolacionog materijala na unutrašnjosti okvira. Budući da su metalni okviri jači, oni su u stanju da drže deblje zastakljivanje sa suženim okvirom – što im zapravo daje prednost u smislu efikasnosti.

Drveni prozori

Okviri drvenih prozora su popularan izbor kod onij koji žele da ulažu u spoljašnji izgled svog doma. Estetski, oni nude mnogo više od svojih plastičnih kolega, a pošto je svaki komad drveta različit, svaki drveni prozor je potpuno jedinstven.

Drvo je po prirodi veoma dobar izolator, što ga čini odličnim izborom za one koji žele da uštede novac na grejanje tokom zime. Čak i jeftino staklo će dobro izgledati u drvenom okviru.

Drvveni prozor takođe nudi veliku fleksibilnost kada je postavljen. Drvetu se može dodati niz različitih završnih obloga, od kojih će svaka imati veliki uticaj na kranji izgleda. Premaz voska će prodreti u površinu drveta, pomažući da se zaštiti od oštećenja vode, kao i naglašavajući kvalitet zrna. S’ druge strane, sloj boje će omogućiti vlasnicima da ukrase prozor u bilo kojoj boji koju vole.

Naravno, sve ove vrline dolaze po ceni – drveni prozori su skuplji od PVC-a. Takođe zahtevaju i češće održavanje ako želite da izgledaju i funkcionišu kako treba. Međutim, oni će otplatiti ovu investiciju povećavajući vrednost imovine na koju su instalirani – i trajaće mnogo duže.

Na kraju se odluka svodi na vaš ukus, arhitektonske mogućnosti i budžet. Nadamo se da smo vam ovim tekstom olakšali potencijalne dileme.


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva