ALU ili PVC – koja vrata otvoriti

  • 0

ALU ili PVC – koja vrata otvoriti

Category : Blog

 

Kada se nalazite pred izborom koja vrata da izaberete za vašu kuću, stan, sobu, terasu,  podrum, lokal, morate da razmišljate o mnogim stvarima, kao i da mnoge činjenice uzmete u obzir. Najčešće se javljaju sledeće opcije: prva je da se odlučite za klasična drvena vrata, druga je da vaš izbor budu PVC vrata i treća je da izaberete aluminijumska. U slučajevima kada je potrebno zameniti dotrajalu drvenu stolariju, retki su oni koji bi se odlučili da ponovo stave istu, pošto je izuzetno nezahvalna za održavanje, odnosno stalno mora da se zaštićuje  i lakira. Svaka vrsta  ima svoje prednosti i mane, kao i svoju upotrebu u zavisnosti od toga za koju namenu se vrata upotrebljavaju, odnosno da li su za unutrašnje prostorije ili će biti izložena spoljašnjim uticajima.

ALU vrata – najvažnije što treba da znate

Aluminijumska stolarija važi za najkvalitetniju stolariju za koju se možete odlučiti, što naravno prati i cena, koja je takođe jedna od najviših. Pravilo je da se aluminijumska stolarija koristi za velike površine. Takođe, ALU vrata krasi i izuzetna otpornost, te ne podležu uticaju vremenskih uslova i ne menjaju se pod tim uticajem. Međutim, ne preporučuje se da se ALU vrata postavljaju tamo gde je velika razlika u temperaturi. Na primer, ona mogu služiti kao vrata između prostorija u kojima ne postoji razlika u temperaturi, kao što su vrata na stanovima, kao i vrata od kancelarija itd. Najviše zamerki na račun ALU stolarije ide na račun toga što nije pogodna za termoizolaciju, te ne štedi energiju i ne preporučuje se za spoljašnjost objekta. Danas su se te mane smanjile jer postoje aluminijumski profili koji se nazivaju topli, koji nemaju prekinuti termički most. Tu je naravno i razlika u ceni: topli profili su skuplji, dok su hladni jeftiniji. U tom slučaju je izuzetno važno uzeti u obzir i uštedu energije kao važan faktor.

PVC vrata – najvažnije što treba da znate

Ukoliko su vam potrebna manja vrata, odnosno vrata standardne dimenzije, nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za PVC vrata. Ona su neprevaziđena kada je u pitanju ušteda energije, i zimi kao i leti. Dakle, nema im premca u pogledu termoizolacije. PVC vrata su odličan izbor za spoljašnje zidove, izdržljiva su, trpe sve vremenske prilike, kao i neprilike. Takođe, veoma su zahvalna za postavljanje na balkone i terase, ukoliko, naravno, površine nisu prevelike, jer ako je prevelika površina, PVC profil se uvija i postoji mogućnost za vrata ne mogu dobro da dihtuju. 

Da li zaboraviti na drvena vrata?

Odgovor je jednostavan – nikako. Iako jesu daleko teža i zahtevnija za održavanje, ona i dalje domu pružaju određenu dozu topline i prirode. Kod ALU i PVC vrata problem održavanja ne postoji – ona se veoma jednostavno održavaju brisanjem. Takođe, nema razloga odustajati od toga da drvena vrata postavite kao sobna, jer kada su unutra, nisu toliko sklona propadanju i deformisanju, te ih ne treba često zaštićivati. S druge strane, ona mogu biti veoma luksuzna i skupa, te ih možete zaboraviti jedino ako za njih nemate dovoljno finansijskih sredstava. 


Log out of this account

Leave a Reply

Komentari

    Arhiva